• Načítám...
>

Praha a Tchaj-pej podepsaly sesterskou smlouvu

  • 14. ledna 2020,
  • 20:00,
  • PRAHA,
  • Lukáš Kubát

Primátor Prahy a starosta Tchaj-peje podepsali sesterskou smlouvu. Obě města chtějí spolupracovat v oblastech smart cities, turismu, vědy a výzkumu, vzdělávání nebo kultury. Na spolupráci by mohla vydělat i pražská zoo, která by od Tchaj-peje měla dostat pár luskounů.

Reklama

Pražský primátor a starosta Tchaj-wanského hlavního města Tchaj-peje podepsali sesterskou smlouvu. Spolupráce mezi oběma městy ale trvá už od roku 2001 na základě memoranda.

"S ohledem na to, že jde tedy skutečně o vylepšení té už existující smlouvy, která byla apolitická, tato nová smlouva je také apolitická. Dále předpokládám, že bude i oboustranně výhodná. Pro Prahu ta další výhoda spočívá např. v možnosti studentských výměn, kdy čeští studenti mohou na Tchaj-wanu studovat čínštinu," řekl Zdeněk Hřib, primátor hl. m. Prahy.

"Zároveň bude probíhat čirá výměna mezi umělci. Také zde proběhne program výměny mladých zastupitelů. Doufám, že tato spolupráce bude nejen pokračovat, ale dále se i rozvíjet," řekl Wen-je Ko, starosta města Tchaj-pej.

Obě města ale budou spolupracovat třeba na tzv. chytrých projektech v oblasti vědy a techniky nebo turistického ruchu.

"My jsme se např. vloni účastnili takového většího workshopu v Hongkongu a v Tchaj-peji ohledně cestovního ruchu, ohledně chování tchaj-wanských návštěvníků v Evropě. Je třeba zajímavé, že Evropu navštíví kolem 540 tisíc tchaj-wanců a více než třetina jich projíždí Českou republikou, tedy přes 180 tisíc ročně. Takže to je poměrně výrazná skupina," řekl Petr Slepička, ředitel Prague City Tourism.

Na spolupráci by mohla vydělat i pražská zoo.

"My s tchaj-pejskou zoo spolupracujeme již řadu let. Třeba jeden z transportů koní Převalského do Mongolska, z Prahy do Mongolska, byl financován z velké části tchaj-pejskou zoo. A teď jsme podepsali memorandum, jehož smyslem je spolupracovat na ochraně a chovu ohrožených druhů, zejména tedy luskounů. A výhledově bychom rádi v Zoo Praha také luskouny chovali. Tak doufejme, že to vyjde," řekl Miroslav Bobek, ředitel Zoologické zahrady hl. m. Prahy.

Primátor Zdeněk Hřib pak svému tchaj-pejskému protějšku ukázal Pražský orloj a pak společně zamířili do botanické zahrady, kde společně zasadili reprezentanta flory ostrova Tchaj-wan - taiwanii kryptomeriovitou

"To, co tady máme, je skutečně výsostně spjato s Tchaj-wanem. Roste tam ve vyšších horských polohách. V té čeledi je taková dlouhověkou a mohutnost častá. A ta taiwanie se z toho nikterak nevymyká. Ona je i veliká, statná a v lese vyniká svou korunou nad ostatní stromy. Je považována za jeden z největších stromů v té oblasti východní Asie," řekl Vlastimil Rybka, náměstek pro odbornou činnost Botanické zahrady.

Taiwanii, kterou hlavy obou měst v botanické zahradě zasadili, je nyní 20 let. A podle kurátora Vlastimila Rybky ještě minimálně dalších tisíc let v botanické zahrady poroste.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu