• Načítám...
>

Pozemní hokej můžete hrát i v hale

  • 14. ledna 2020,
  • 20:36,
  • PRAHA,
  • David Wilczek

Pět hráčů proti sobě s podivnými hokejkami, kteří se snaží střelit tvrdý míček do házenkářské branky, ve které stojí gólman, jehož výstroj je podobná té hokejové. Tak by se dal stručně a jednoduše popsat halový pozemní hokej, který se od venkovního značně liší. V pražských klubech je však možné trénovat obě varianty zároveň.

Reklama

Pozemní hokej je staroanglický sport, který se hraje pravidelně na letní olympiádě již od roku 1908 a dělí se na venkovní a halový. Přestože obě varianty vycházejí ze stejného základu, jsou mezi nimi značné rozdíly.

"Halová varianta je na menším hřišti, hraje se na hřišti velkém zhruba 20x40 metrů. Je to hřiště na házenou a hraje 4 až 6 hráčů," řekla Karolína Křiženecká, hlavní trenérka žen SK Slavia.

Halový hokej vyžaduje menší hřiště a tím pádem i menší počet hráčů. Přihrávky jsou povoleny jen po zemi. To však neplatí v pásmu, které se nachází kolem branky. Zde je totiž povoleno střílet na gólmana.

"Zatímco ve venkovní variantě jsou povoleny vysoké míče a může se používat i nadhazování míčku a práce s míčkem nad úrovní povrchu, tak halová varianta má 2 specifika. Nejen, že se hraje o mantinely na té delší straně hřiště, ale zároveň každá přihrávka musí být po zemi. To znamená, že jediný míč, který může jít nahoru, je střela na branku. A ta musí být z toho čárkovaného pruhu, který je ve vzdálenosti 9 metrů od branky," řekla Karolína Křiženecká.

Díky tomu, že halový hokej není tolik kontaktní a náročný na fyzickou sílu, je vhodný i pro dívky.

"Slučuje nejen to, že musíte být fyzicky zdatný, musíte být technicky zdatný, ale zároveň musíte být mentálně zdatný. A já si myslím, že to je přesně to, co ty holky umí nabídnout," řekla Karolína Křiženecká.

"Mě tam baví asi všechno. Jak jsme se všemi, povídáme si tam, hrajeme," řekla Ema.

"Baví mě více než florbal kvůli tomu, že tady nemůžete dát nohu, nemůžete si s míčkem kopat, nemůžete dávat míče do výšky a nemůžete tam dát takovou ránu," řekl Lukáš.

"Dozvěděla jsem se o od kamarádky, že chodí na pozemní hokej, tak jsem si to chtěla vyzkoušet také. A pak mě to začalo velice bavit," řekla Terézie.

"Tento sport dělám 3 roky a baví mě na tom nejvíce to, že máme super tým, že kluci vždy, když něco nejde, tak pomůžou," řekl Aleš.

Pokud vás tento sport zaujal a rádi byste se mu věnovali, stačí oslovit jeden ze sedmi oficiálních klubů působících v Praze.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu