• Načítám...
>

JCDecaux nabízí Praze 300 zastávek MHD

  • 14. ledna 2020,
  • 20:48,
  • PRAHA,
  • Jan Varga

Reklamní společnosti bojují o možnost provozovat pražský mobiliář. Společnost JCDecaux, které vyprší smlouva v roce 2021, teď nabídla Praze 300 nereklamních zastávek, pokud město společnosti smlouvu dočasně prodlouží. Jak se k návrhu staví město?

Reklama

Společnost JCDecaux, která provozuje pražský mobiliář, podle svých slov nabízí Praze pomocnou ruku. Reklamní agentura chce poskytnout městu 300 nereklamních zastávek, které Praze momentálně chybí, převážně v okrajových částech. Výměnou za to by Praha společnosti JCDecaux dočasně prodloužila smlouvu.

"Stávající smlouva myslí na to, že by se mohla ta smlouva prodloužit formou opce. To znamená, že je to vlastně dopis primátora, který pošle té druhé straně a tu opci může aktivovat. Hlavní město, kromě tří set nových zastávek, získá čas na to, aby se dohodlo, jakým způsobem v budoucnosti ten mobiliář bude řešit," řekl Jiří Chvojka, tiskový mluvčí společnosti JCDecaux.

Společnosti končí smlouva na provoz městského mobiliáře za zhruba 17 měsíců. Její vedení avizovalo, že pokud se s Prahou nedohodnou, bude nucena začít s odmontováváním mobiliáře. Začít by mohla už v září tohoto roku. Podle vedení města ale dočasné prodloužení smlouvy není možné.

"Čistě z první ruky řečeno, je to poručení zákona, protože je tu zákon o veřejných zakázkách. Takže si nemyslím, že je až tak jednoduché říci, že si vezmeme 300 nových zastávek a na základě toho uděláme pětileté prodloužení toho kontraktu," řekl Jan Chabr, radní hl. m. Prahy.

Město se snaží s agenturou jednat o tom, jak smlouvu ukončit bez toho, aby se hlavní město na nějaký čas ocitlo bez přístřešků zastávek a dalšího vybavení. Podle vedení se Praha ne vlastní vinou stala obětí boje reklamních agentur.

"Toto, myslím si, celkem zjevně potvrzuje skutečnost, že to teď platili hodně málo. Oni sice říkají, že tady přispívají do rozpočtu města nezanedbatelné částky, ale zjevně je ve srovnání s touto částkou cena 300 nových zastávek zanedbatelná. Já myslím, že z toho tady poměrně zjevně vyplývá, že skutečně tady čelíme kauze, která je srovnatelná s Opencard. Není možné, aby město bylo vydíratelné svými dodavateli," řekl Zdeněk Hřib, primátor hl. m. Prahy.

Nové zastávky mají mít jednotný vzhled a v budoucnu by měly přejít všechny do vlastnictví města, aby se tento problém nemohl znovu opakovat. Odkoupení stávajících přístřešků i s licencí na opravy firma JCDecaux nepřipouští. Jak bude Praha postupovat dále bude jasnější po příštích jednáních Rady hl. m. Prahy.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu