• Načítám...
>

Sloni a bizoni snědli vánoční strom

  • 14. ledna 2020,
  • 22:25,
  • PRAHA,
  • Lukáš Kubát

Větve z vánočního stromu, který v adventním čase zdobil Staroměstské náměstí, posloužili jako krmivo. Jako každoročně si na něm pochutnali zvířata z pražské zoo, konkrétně sloni a bizoni.

Reklama

Ještě před pár dny takhle krásně zdobil Staroměstské náměstí. Teď vánoční strom posloužil jako krmivo v pražské zoo. První, kdo si na něm pochutnal, byli místní sloni.

"Je to pro ně takové milé zpestření, protože pro slony dřeviny všeobecně tvoří většinu potravy, kterou spotřebují. Jehličnany nejsou úplně běžně v jejich jídelníčku, ale i v přírodě v těch původních oblastech výskytu slonů, třeba v horských oblastech, jsou i druhy jehličnanů, takže i tam s tím slon může přijít do styku," řekl Aleš Doležal, chovatel slonů, Zoologická zahrada hl. m. Prahy.

Aby měli sloni indičtí na stromek větší chuť, měli větve ozdobené i jinými dobrotami.

"Děláme to atraktivnější ještě třeba nějakým ovocem nebo zeleninou, aby ta konzumace víc motivovala," řekl Aleš Doležal.

Na vánočním stromu si pochutnalo i bizoní stádo. Nejvíce pak chovný býk Tjeko.

"Ten strom je pro něj atraktivní, protože je to věc, která se hýbe, může s ní házet a je to pro něj takové zpestření v tom každodenním životě, protože většinou ten stereotyp ta zvířata, ať chceme nebo ne, tady mají. Takže se snažíme i takovými věcmi jim tady ten život zpestřit a takto je zabavit. Bizoni jako stepní zvířata nějak zvlášť jehličnany nevyhledávají, takže je to spíše takový doplněk stravy," řekl Radovan Mourek, chovatel kopytníků, Zoologická zahrada hl. m. Prahy.

Zatímco větve ze smrku, který po dobu Vánoc zdobil Staroměstské náměstí, poslouží jako krmivo, z kmene truhláři vyrobí stoly. Ty se vydraží a peníze z nich se použijí na výsadbu nových stromků.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu