• Načítám...
>

Praha nově sváží i kuchyňský odpad

  • 16. ledna 2020,
  • 13:45,
  • PRAHA,
  • David Wilczek

Praha spustila pilotní projekt svozu kuchyňského odpadu (tedy živočišného a rostlinného původu), který produkují hlavně domácnosti. V současné době totiž tvoří značnou část směsného odpadu. Svoz byl zahájen ve třech městských částech a bude probíhat celý rok.

Reklama

Množství vyprodukovaného odpadu v Praze každý rok roste. Velký podíl tvoří tzv. kuchyňský odpad, který produkují zejména domácnosti. Tento stav chce vedení hlavního města změnit. Proto chce zavést celoměstské třídění gastroodpadů.

"Víme, že nám v té běžné černé popelnici, v tom netříděném odpadu, tvoří tato složka až 40 %, což je obrovské množství. Sice jsme zvýšili cenu odvozu té černé popelnice od 1. ledna o 30 %, ale právě když vidíme, jaké množství různých surovin se nám nachází v té černé popelnici, tak dáváme samozřejmě možnost Pražanům více třídit," řekl Petr Hlubuček, náměstek primátora hl. m. Prahy.

Pilotní projekt probíhá v současné době ve třech MČ, tedy v Praze 5, 6 a 7. Tento odpad je převážen do smluví bioplynové stanice, kde se promění na bioplyn, který je pak možné využít např. v dopravě.

"V současné době je ten svoz zdarma. Uvidíme, jak se nám osvědčí. Vozíme ten gastroodpad do smluvní bioplynové stanice, která je za Prahou, která ho dále energeticky využívá a získává z toho bioplyn. Také uvažujeme v budoucnu, že pokud se nám podaří ten gastroodpad takto separovat, že bychom v Praze i postavili vlastní bioplynovou stanici a využívali bychom to jako bio CNG na pohon městských autobusů nebo svozových vozidel Pražských služeb a potom samozřejmě to, co tam zbude, ten digestát, využívat v zemědělství třeba jako hnojivo," řekl Petr Hlubuček.

Svozy byly zahájeny v prosinci minulého roku s tím, že probíhají jednou týdně. A to každou středu.

"Doposud proběhly 3 řádné svozy. Svozy probíhají jedenkrát týdně, ta frekvence je schválně taková nízká, protože ten obsah těch popelnic je poměrně specifický, musí se často vyvážet. Za ty 3 svozy se nám podařilo svézt 1,77 tun odpadu," řekl Radim Mana, tiskový mluvčí Pražských služeb.

Pražané poznají tyto popelnice podle oranžového víka. Zbylá část je hnědé barvy. Nádoba je zároveň opatřena návodem, který jasně říká, co se do této nádoby házet smí a co nikoliv.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu