• Načítám...
>

Výstava Urbania vás vtáhne do reality úředníka

  • 16. ledna 2020,
  • 19:24,
  • PRAHA,
  • David Wilczek

Institut plánování a rozvoje hl. m. Prahy připravil pro veřejnost interaktivní výstavu, která dosud neměla u nás obdoby. Návštěvník je doslova vtažen do reality úředníků a plánování města. Osobně si může vyzkoušet, co obnáší řízení projektů a co vše se musí pro to udělat.

Reklama

V Centru architektury a městského plánování je pro veřejnost otevřená nová výstava s názvem Urbania. Tato interaktivní expozice návštěvníka doslova vtáhne do reality úředníků a státní správy.

"Je to v podstatě o tom, že obyvatelé toho města to město tvoří a spoluvytváří. A to, co se v tom městě děje, vlastně stojí na těch lidech, kteří v něm žijí. Je velice důležité, abychom mezi sebou komunikovali, abychom se poslouchali. Je to vlastně i taková zpráva pro lidi, aby se tato sféra zlepšila," řekl Marek Vácha, tiskový mluvčí IPR hl. m. Prahy.

Hlavním cílem výstavy je odbourat bariéru mezi úředníkem a občanem a zároveň je touto cestou propojit.

"Protože úředníci a správci města, lidé, kteří se o město starají, mají často pocit, že to je velmi nevděčná práce, že lidé je nechápou. A občané zase mají pocit, že je úředníci neposlouchají, že si jedou po svých liniích a podobně. A vzhledem k tomu, že všichni jsou to lidé, tak se jim snažíme říci, že se dá domluvit, dá se to zprůchodnit," řekl Janek Růžička, autor scénáře.

Instalace, která je doprovázena audiovizuální projekcí, je tvořena z různých panelů. Každý z nich představuje jiné téma zaměřené na rozvoj a plánování ve městě. V rámci nich plní účastník určité úkoly nebo odpovídá na dotazy.

"Tady opravdu fungují různé světelné prvky, je tu velmi zajímavé audio, v prostoru se prolíná během celé hodiny. A zároveň je to interaktivní a hravá výstava, kde můžete sedět na kole a šlapat, můžete zvedat telefon a slyšet reálné rozhovory mezi skutečnými správci měst a úředníky. Takže můžete zažívat, opravdu se na chvíli ponořit do toho světa, městské plánování všemi smysly," řekl Adam Pajgrt, spolutvůrce výstavy.

Výstava Urbania bude pro zájemce přístupná do 15. února 2020. A to každý den kromě pondělí od 9:00 do 21:00 s tím, že je nutné se dopředu objednat.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu