• Načítám...
>

Krize pražské koalice zatím zažehnána

  • 21. ledna 2020,
  • 17:49,
  • PRAHA,
  • David Wilczek

Koalici pražského magistrátu se nedaří v některých tématech dlouhodobě nalézt společný postoj. Na základě tohoto bylo v prosinci vyvoláno dohodovací řízení, ve kterém se řeší koaliční spory. Jak dopadla jednání uvidíte v následující reportáži.

Reklama

V pondělí odpoledne se sešli představitelé pražské koalice, aby projednali dlouhodobé neshody a nalezli společný postoj ke způsobu řízení hlavního města. Podle předsedy klubu Spojené síly pro Prahu Jiřího Pospíšila probíhala jednání věcně a efektivně.

"Naším cílem je, že se buď ukáže, že tato koalice do budoucna bude fungovat lépe a lépe bude řešit problémy Prahy, nebo jsme v koaliční krizi a nemá smysl dále pokračovat. Zatím mám z toho velmi dobrý pocit, že u našich koaličních partnerů je snaha tam, kde máme nedostatky, tyto nedostatky napravit a fungovat lépe. Na této krizi tedy mohou Pražané vydělat, protože tato koalice může do budoucna fungovat lépe," řekl Jiří Pospíšil, předseda zastupitelského klubu.

Spokojenost s výsledky jednání projevil i předseda strany Praha Sobě Jan Čižinský.

"Dnešní jednání bylo věcné, klidné. To se týče bodů, které bych zmínil, tak to bylo zrychlení stavebního řízení a zrychlení dávání souhlasů s územním plánem, tedy potvrzování souladu projektů s územním plánem, což je velmi důležité pro investory a stavebníky," řekl Jan Čižinský, předseda zastupitelského klubu.

Dalšími důležitými tématy koaličního jednání byl např. nový způsob řízení projektů a také digitalizace úřadů.

"Vlajkovou lodí navenek bude tzv. Portál Pražana, tedy portál, na kterém si lidé budou moci vyřídit své záležitosti s městem. A to je záležitost, která by měla mít už pilotní provoz v tomto roce. Postupně budou přidávány další a další agendy, např. v příštím roce," řekl Zdeněk Hřib, primátor hl. m. Prahy.

Dohodovací jednání koaličních stran bude pokračovat příští pondělí. Jaké konkrétní body se budou projednávat zatím není jasné.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu