• Načítám...
>

Lednová výzva Do práce na kole je zahájena

  • 21. ledna 2020,
  • 19:53,
  • PRAHA,
  • David Wilczek

V pondělí byl zahájen 10. ročník soutěže Do práce na kole. To je název projektu, který má podpořit udržitelnou dopravu a zdravý životní styl. Do Lednové výzvy se mohou připojit jednotlivci.

Reklama

Do 26. ledna se mohou Pražané zapojit do druhého ročníku Lednové výzvy Do práce na kole. Stačí se jen zaregistrovat a pak už jen do systému zapisovat absolvované cesty na kole, pěšky nebo poklusem.

"Letos se do výzvy zapojilo rekordních asi 2 600 účastníků, z čehož asi 700 v Praze, což nám dělá velkou radost, protože právě v Praze lidé často říkají, že se nedá jezdit na kole, že je moc kopcovitá a další věci," řekla Anna Kociánová, tisková mluvčí spolku Auto*Mat.

Navzdory mrazivému počasí se v loňském ročníku v ČR zúčastnilo 1611 osob. Z toho byla jedna třetina žen. Celkově účastníci šetrně ujeli a ušli 59 200 kilometrů.

"Takže se vlastně ukázalo, že to počasí až takový problém není, že se stačí pořádně obléct. A i vzhledem k tomu, že do výzvy se mohou zapojit i chodci, tak ujít 1,5 kilometru, což je ta minimální vzdálenost, není tak těžké ani v zimě," řekla Anna Kociánová.

Informace o zvolené trase a počtu najetých kilometrů si účastníci zapisují do aplikace Na kole Prahou, nebo na svém profilu. Nasbíraná data dále využije vedení města při plánování cyklistické infrastruktury.

"My pak umíme tato data porovnávat i třeba s mapami od města, třeba i s místy, kde dochází nejčastěji k nějakým přestupkům, k nehodám. A třeba se z toho dá vyvodit i to, že někde cyklisté jezdí třeba hodně v protisměru, takže zřejmě by bylo možná vhodné popřemýšlet o nějakém cykloopatření, např. cykloobousměrce," řekla Anna Kociánová.

I v tomto roce se do výzvy zapojí někteří zástupci hlavního města. Tentokrát se nebudou prezentovat v rámci týmů, ale jako jednotlivci.

"Vidím odkud kam jsem jel, ujel jsem celkem 4 kilometry. Aplikace se jmenuje Na kole Praho, každý si ji může zdarma stáhnout. A já jsem ujel 4 kilometry, spotřeboval jsem 530 kJ energie a ušetřil jsem 765 gramů CO2. Průměrná rychlost byla 12,9 kilometru," řekl Adam Scheinherr, náměstek primátora hl. m. Prahy.

Bližší informace o Lednové výzvě naleznou zájemci na webových stránkách www.dopracenakole.cz.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu