• Načítám...
>

Na Vackově pomáhají nemocným bezdomovcům

  • 22. ledna 2020,
  • 18:52,
  • PRAHA,
  • Jaroslav Šetlík

Celkem 28 lůžky disponuje ubytovna na Vackově. Ta je určena pro nemocné a handicapované lidi bez domova. Ti zde mohou trávit celý den. Zároveň jim odborní pracovníci pomáhají s návratem do normálního života.

Reklama

Zimní noclehárna na Vackově se proměnila v celodenní ubytovnu. V té našli zázemí nemocní a handicapovaní lidé bez domova.

"Máme tady celkovou kapacitu 28 lůžek. Z toho 4 lůžka jsou určena pro akutně nemocné klienty, tedy třeba klienty, kteří měli nějaké svrabové onemocnění, případně parazitární, a mohou se tady krátkodobě vyležet. Potom tady jsou lůžka dlouhodobá, která by měla sloužit minimálně po celé zimní období. Ta slouží pro lidi, kteří mají třeba nějaký chronický, většinou pohybový, problém, nebo nějakou kombinovanou závislost nebo psychiatrický problém," řekl Jan Kadlec, oblastní ředitel Naděje Praha.

Klienti mají v ubytovně volný režim. Dodržovat musí ale např. noční klid.

"Bydlení je poskytováno zdarma, klienti tady mají zajištěnou tu základní celodenní stravu, vozíme sem obědy a zajišťujeme základní snídaně a večeře," řekl Jan Kadlec.

"Starají se dobře. Třikrát denně máme jídlo," řekl pan Richard, klient ubytovny.

Jedním z cílů této ubytovny je zejména pomoci lidem bez domova s návratem do normálního života.

"My hledáme takový formát služeb, který bude účinnější, který nám pomůže využít tu situaci, kdy máme možnost s lidmi déle pracovat. Takže já bych byla velmi ráda, kdyby tento přístup převládl, kdy poskytujeme celodenní službu a využíváme ji k tomu, aby lidé začali hledat to dlouhodobé řešení," řekla Milena Johnová, radní hl. m. Prahy.

Ubytovna na Vackově je prvním celodenním zařízením svého druhu v metropoli. Vedení města nevylučuje, že by v budoucnu podobných ubytoven mohlo přibývat.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu