• Načítám...
>

I přes dětskou obrnu se stala baletkou

  • 11. ledna 2020,
  • 13:47,
  • PRAHA,
  • David Wilczek

Cesta za svým snem je občas velmi trnitá. Své o tom ví desetiletá Míša, která od svého narození bojuje s obrnou. Tato vnímavá a chytrá slečna od mala toužila být baletkou. Přestože je upoutána na vozík absolvovala několikaměsíční trénink se zdravými dětmi a poté se dočkala svého prvního vystoupení před početným publikem.

Reklama

Desetiletá Michaela z Prahy si vždy přála být baletkou. Její sen se splnil i přesto, že trpí dětskou obrnou a je upoutána na invalidní vozík. Díky spolupráci se Základní uměleckou školou v Bajkalské ulici prošla několikaměsíční průpravou. Výsledkem bylo vystoupení před početným publikem.

Všichni v sále s velkým očekáváním a napětím sledovali jak toto vystoupení dopadne. Po skončení zazněl bouřlivý potlesk.

"Bylo to skvělý a byla jsem šťastná, ale zároveň jsem se bála, jestli jsem tam něco nepokazila," řekla Michaela Petráčková, baletka na vozíku.

Nadšení z odvedené práce neskrývala ani její učitelka Pravoslava Buřvalová. Právě ona byla jednou z těch, kteří stáli za touto iniciativou.

"V první chvíli, kdy jsme se setkaly mi říkala "paní učitelko, já jsem vždycky chtěla být baletkou...". Takže ona je nyní baletkou a my jsme jí to splnily s děvčaty. Takže já mám krásný pocit, nic lepšího snad člověk nemůže zažít,"  řekla Pravoslava Buřvalová, učitelka ZUŠ Bajkalská. 

  Přestože má paní Buřvalová s výukou dětí bohaté zkušenosti, tato byla pro ni absolutně nová. Michaela však tréninkový zápřah zvládla skvěle.

"Pochopila okamžitě co se po ní chce, takže celá ta spolupráce byla naprosto skvělá. Trochu dojemná ze začátku, kdy jsem potlačovala slzičky, ale pak si najednou člověk zvykne a je to nádherná práce," doplnila Pravoslava Buřvalová.

Tomuto úspěchu ale předcházela trnitá cesta. Od svého jednoho roku musela Michaela absolvovat nespočet cvičení a rehabilitací. Po celou dobu jí doprovázela maminka Zuzana, která se musela často prát s psychickou i fyzickou únavou. Přesto svůj život hodnotí pozitivně a s nadhledem.

"Jak byla malinká, tak špatně dýchala, bylo to těžké období. Člověk se obviňuje, proč se to stalo zrovna nám. Myslím si ale, že jsme optimisté, má starší ségru, která jí tahala. Děláme všechno možné, jezdíme na monoski, na kole, na bruslích. Zkoušíme prostě všechno možné jako zdravé děti," řekla Zuzana Rovná, maminka Michaely.

Nezbývá než popřát začínající baletce Michaele, aby jí odhodlání vydrželo a v brzké době absolvovala další úspěšná taneční vystoupení.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu