• Načítám...
>

Tréninky bocci pořádá klub Jedličkova ústavu

  • 23. ledna 2020,
  • 19:52,
  • PRAHA,
  • David Wilczek

Patříte mezi ty, kteří jsou i přes svůj tělesný handicap aktivní a rádi sportují? Tak tu máme pro vás zajímavý tip. Jedná se o bocciu, která patří mezi paralympijské sporty.

Reklama

Boccia je sport podobný francouzské hře pétanque a je určený lidem s těžkým tělesným postižením, kteří jsou odkázáni na invalidní vozík. Pravidelné tréninky i pro začátečníky pořádá Sportovní klub Jedličkova ústavu.

"Boccistů je kolem 20 až 30 hráčů, kteří se aktivně zapojují do soutěží a do soustředění. Máme tady členy jak z Jedličkova ústavu, tak i externisty. Kdo se chce přihlásit, tak se může přihlásit kdykoliv během roku, není to omezené," řekla Pavla Vrbová, hlavní trenérka.

Boccia se hraje na 4 směny. Hráči mají k dispozici dobře uchopitelné kožené míčky červené a modré barvy, podle nichž jsou rozděleni. Důležitou roli hraje bílý míček, tzv. jack.

"Každý hráč má 6 míčků a v každé směně každý vyhodí 6 míčků co nejblíže k bílé. Mohou házet jak rukou vrchem, spodem, mohou vyrážet, mohou posouvat, úplně cokoliv. Jakmile se trefí, vše se počítá. Hráči s nejtěžším handicapem používají tzv. rampu, na které se ten míček sklouzne dolů," řekla Pavla Vrbová.

Na první pohled působí hra jednoduše. Přesto pilování přesných hodů vyžaduje spoustu hodin cvičení.

"Je to opravdu o tvrdém tréninku a píli těch sportovců. Takže trefovat se na přesnost, potom umět vyrážet míčky, umět dohazovat ty míčky, vyrážet je jak vrchem, tak spodem," řekla Pavla Vrbová.

"Je to hodně taktická hra. Musíte vymyslet to, jak ten míček rozrazit a posunout, abyste se k němu dostal co nejblíže, takže je to hodně o přemýšlení," řekl František Petrák, hráč boccii.

"Hraji spodem a nejvíce se snažím hrát na blízko, protože tam mám víc možností," řekla Kateřina Cuřínová, hráčka boccii.

Pravidelné tréninky boccii se konají každé úterý a čtvrtek od 15:00 do 17:00. Podrobnější informace naleznou zájemci na webových stránkách Jedličkova ústavu.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu