• Načítám...
>

Mariánský sloup se vrátí na Staroměstské náměstí

  • 23. ledna 2020,
  • 20:39,
  • PRAHA,
  • Natálie Forsterová

Mariánský sloup se zřejmě vrátí na Staroměstské náměstí. Pražští politici totiž zrušili dřívější zamítavé stanovisko města, kvůli kterému sochař nezískal finální povolení k umístění sloupu.

Reklama

Mariánský sloup se může vrátit na Staroměstské náměstí. Vyplývá to z rozhodnutí pražských zastupitelů. Ti totiž po dlouhé a bouřlivé diskuzi, do které se zapojila i veřejnost, zrušili dřívější zamítavé stanovisko města, kvůli kterému sochař Petr Váňa nezískal finální povolení k umístění sloupu.

"Replika je na 3 místech. Ta vlastní socha, socha Panny Marie, je za Týnských chrámem, vlastní architektura je teď naložena na lodi, kterou jsme přivezli do Prahy, kde je 60 tun kamene. A pak další část, ten dřík sloupu a velký sokl, je v nemocnici pod Petřínem, v zahradě Nemocnice sester Boromejek. Je to celé dohromady připraveno, část je ještě v mém ateliéru a těším se, že to budu moci dokončit," řekl Petr Váňa, akademický sochař.

"Aktuálně musí vydat závazné stanovisko, rsp. stavební povolení, MČ Praha 1, rsp. stavební úřad. Předpokládám, že to je pouze formalita, protože stavební řízení bylo pozastaveno, nebylo zrušeno. Bylo pozastaveno na žádost Společnosti pro obnovu Mariánského sloupu. Takže předpokládám, že tato společnost požádá o jeho vydání a následně, až bude stavební povolení vydáno, tak předpokládám, že zhruba do 90 dnů začne stavba. Myslím si, že ještě v letošním roce se dočkáme Mariánského sloupu na Staroměstském náměstí," řekl Jan Wolf, zastupitel hl. m. Prahy.

Návrh na návrat repliky Mariánského sloupu na Staroměstské náměstí podpořila většina zastupitelů Spojených sil pro Prahu, ODS a ANO. Naopak proti byli Piráti a část zastupitelů Prahy Sobě.

"Z mého pohledu jsou zásadní dva argumenty. Především je to ten problém, že ten sloup je vysoce kontroverzní záležitost. A z tohoto pohledu nemůže sloužit jako ten akt smíření, za který je některými vydáván. To je první záležitost. Druhá záležitost, která je zásadní, je, že podle toho dopisu 26 historiků, velice zvučných jmen, zcela zřejmě nejde o kopii té historické památky. Jde spíše o takovou napodobeninu. A z tohoto titulu to památka není a ani nikdy nebude," řekl Zdeněk Hřib, primátor hl. m. Prahy.

"Já to beru jako kulturní památku. Neberu to jako ideologický spor mezi církvemi, symbol smíření nebo rozdělení. Je to prostě kulturní památka a je na místě ji obnovit," řekl Ivan Pilný, zastupitel hl. m. Prahy.

"Já jsem tuto diskuzi vlastně začal jako primátor. Když se ta otázka otevřela, velmi jsem se jí zabýval. Hovořil jsem s desítkami historiků a odborníků na tuto problematiku, se všemi představiteli náboženských skupin, a dospěl jsem k názoru, že ten sloup tam patří," řekl Bohuslav Svoboda, zastupitel hl. m. Prahy.

Diskuze o návratu Mariánského sloupu se vede už od 90. let. Zastánci jeho obnovy ho považují za symbol a vzpomínku na obránce Prahy za Třicetileté války a také za významné barokní umělecké dílo. Podle odpůrců jde naopak o symbol Habsburské nadvlády a netolerantní rekatolizace země.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu