• Načítám...
>

Praha se připojí k evropské výzvě měst proti Airbnb

  • 23. ledna 2020,
  • 20:48,
  • PRAHA,
  • Jan Varga

Vedení Prahy chce spolupracovat v boji proti krátkodobým ubytovacím službám pro turisty na evropské úrovni. Rozhodli o tom pražští zastupitelé na svém zasedání. Praha se proto připojí k výzvě evropských měst, se kterými bude jednat o možnostech, jak tyto služby regulovat.

Reklama

Praha se připojí k výzvě evropských měst k jednání o krátkodobých ubytovacích službách pro turisty. Chce tak konzultovat, jaký zvolit společný postup v regulaci krátkodobého bydlení, jako je např. Airbnb.

"Chceme postupovat společně s evropskými metropolemi a společně s nimi se obrátit na Evropskou komisi a požadovat evropskou legislativu. Chybí nám tady totiž zákony jak v ČR, tak na evropské úrovni, které by umožňovaly regulovat Airbnb. Dnes tyto platformy existují mezinárodně, nemají sídlo třeba v ČR, takže i povinnosti, které jsou stanoveny dnes podle zákonu, jsou obtížně vymahatelné, protože se nevztahují na tyto digitální platformy," řekla Hana Marvanová, radní hl. m. Prahy.

Vedle přípravy potřebné legislativy by pak měla Praha podle předsedy zastupitelského klubu Spojené síly pro Prahu také konzultovat to, jak v jiných evropských městech proti Airbnb bojují.

"Je zde holandský model speciálně pro Amsterdam. Jiný model třeba mají některá německá města. A právě tato platforma může vést minimálně k tomu, že si vyměňuje zkušenosti s tím, jak jiná města bojují proti tomuto jevu. Velká města řeší problém vylidňování centra a pouhé komerční využívání bytového fondu v centrech těchto měst. My ovšem nesmíme rezignovat na vlastní právní úpravu, kterou by Praha měla s Ministerstvem pro místní rozvoj co nejdříve připravit," řekl Jiří Pospíšil, předseda zastupitelského klubu.

Celoevropská regulace by měla pomoci vymáhat povinnosti od poskytovatelů takového druhu bydlení. Město počet bytů, které slouží pro krátkodobé ubytování turistů, monitoruje i v rámci spolupráce s finanční správou, která poskytla data o neplatičích poplatků. Na digitální platformy je ale zatím město krátké.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu