• Načítám...
>

Kaple Kalvárie prošla rekonstrukcí

  • 23. ledna 2020,
  • 22:04,
  • PRAHA,
  • Jaroslav Šetlík

Kaple Kalvárie na Petříně prošla celkovou obnovou. Opravy objektu stály 2,8 milionu korun. Kaple byla postavena mezi lety 1732 až 1737 a doposud byla posledním nerestaurovaným objektem v parku u rozhledny.

Reklama

Kaple Kalvárie má za sebou kompletní rekonstrukci. Díky ní se vrátila její původní podoba, která byla v minulosti poškozena necitlivými zásahy.

"Byl to jak vnitřek, tak i vnějšek té budovy. Byly to veškeré omítky, sokly, byla to i střecha," řekl Petr Hlubuček, náměstek primátora hl. m. Prahy.

Opravena byla také fasáda a sgrafito na průčelí objektu, které zdobí kapli od konce 19. století.

"Mikoláš Aleš vytvořil návrh, který tam byl realizován, takže někdy kolem roku 1898 tam vzniklo ve sgrafitu právě to průčelí, které je dnes takovou výraznou dominantou celého areálu," řekla Petra Hoftichová, památkářka.

Rekonstrukce vyšla na téměř 3 miliony korun a financoval ji pražský magistrát. Kaple byla posledním objektem na Petříně, který ještě neprošel opravami.

"Opravují se všechny objekty na Petříně postupně, protože se začalo kdysi kostelem, pak se pokračovalo křížovou cestou a dělala se i kaple Božího hrobu a zůstala jako poslední kaple Kalvárie, která zdánlivě vypadá, že je novodobá, ale patří, jako celý areál, do komplexu barokní úpravy poutního místa na Petříně," řekla Petra Hoftichová.

Kaple stojí na východní straně kostela sv. Vavřince. Postavena byla spolu s Křížovou cestou mezi lety 1732 až 1737.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu