• Načítám...
>

Praha Šeberov se obává nové zástavby

  • 24. ledna 2020,
  • 19:03,
  • PRAHA,
  • Natálie Forsterová

Zastupitelé projednali petici týkající se pozemků v městské části Praha Šeberov. Místním se nelíbí, že by zde mohla vzniknout rozsáhlá zástavba. Kritizují například to, že podnět investora na změnu územního plánu nepočítá se žádnými plochami určenými pro veřejnou vybavenost, např. pro školu, školku či zdravotnické zařízení. A to i přesto, že by zde mělo vzniknout bydlení pro cca 5,5 tisíce nových obyvatel.

Reklama

Starostka Prahy - Šeberov i někteří obyvatelé této MČ se vydali na lednové zastupitelstvo, aby dali najevo své znepokojení z plánované výstavby v této oblasti. Konkrétně politikům předložili petici, která vyjadřuje nesouhlas s podnětem na pořízení změny územního plánu pozemků mezi dálnicí D1 a stávající zástavbou Šeberova.

"Není to proto, abychom tady jitřili nějaké emoce, aby aby se všichni zastupitelé dopředu připravili na to, že se připravuje nějaká změna územního plánu na velikosti 66 hektarů, což je 660 tisíc metrů čtverečních. A zastupitelstvo MČ Praha Šeberov s tou změnou nesouhlasí a dokonce my, jako zastupitelstvo, jsme iniciovali petici, kterou podpořila více než polovina obyvatel," řekla Petra Venturová, starostka MČ Praha - Šeberov.

Mezi lidmi, kteří petici podpořili a na zastupitelstvo osobně dorazili, byl i pan Václav Pařík.

"Vadí mi ta masivnost té zástavby, která se plánuje, že kompletně celá plocha těch 66 hektarů by byla převedena opravdu na beton, asfalt, na domy, na polyfunkční území. Ten záměr vůbec neřeší dopravu," řekl Václav Pařík, zastupitel MČ Praha Šeberov.

Dále pak místní kritizují např. i to, že podnět investora na změnu územního plánu nepočítá s žádnými plochami určenými pro veřejnou vybavenost, tedy se školou, školkou či zdravotnickým zařízením. To vše zastupitelé vyslechli, nakonec ale k této věci nepřijali žádné usnesení.

"Z mého pohledu je to trochu pohrdání všemi občany a je úplně jedno, jestli se jedná o naší petici nebo jakoukoliv jinou petici. V momentě, kdy přijdou na řadu jednání o peticích, tak se většina zastupitelů zvedne a odejde. A to třeba u nás by se nikdy nestalo," řekla Petra Venturová, starostka MČ Praha Šeberov.

"Ta petice se neztratila, já ji dostanu na stůl, řádně se k ní vyjádřím a určitě ten názor zohledníme v projednání té změny. Chci říci, že v dnešní době žádná změna neprojde bez nějakého velmi robustního memoranda, které dá všem stranám nějaké záruky. Osobně si myslím, že takto velký rozsah té změny nebude projednán, že dojde k nějakému omezení té rozlohy i v logice té petice," řekl Petr Hlaváček, náměstek primátora hl. m. Prahy.

Podnětem na pořízení změny územního plánu pozemků mezi dálnicí D1 a stávající zástavbou Šeberova se bude město zabývat i nadále. A to prostřednictvím Výboru pro územní rozvoj.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu