• Načítám...
>

Nová vyhláška zakáže lampiony štěstí

  • 24. ledna 2020,
  • 19:36,
  • PRAHA,
  • Natálie Forsterová

Pražští zastupitelé podpořili návrh na zákaz lampionů štěstí v metropoli. Ten se nyní vedení metropole chystá zapracovat do stávající vyhlášky hlavního města o pyrotechnice. Více už v následující reportáži.

Reklama

Lidé v Praze nebudou moci vypouštět lampiony štěstí. Rozhodli o tom pražští zastupitelé. Zákaz bude součástí připravované novely vyhlášky omezující zábavní pyrotechniku.

"Já jsem navrhoval zákaz vypouštění tzv. lampionů štěstí celoročně na celém území hl. m. Prahy. Jsem rád, že zastupitelstvo tento věcný záměr schválilo. Je to reakce i na tragickou událost, která se stala v německé zoo, kde kvůli lampionu štěstí vzplál pavilon s lidoopy a vyhořel. Tento problém se netýká jenom Německa, zaznamenali jsme i na území ČR požáry, které způsobily lampiony štěstí. A na území hlavního města Prahy si myslím, že lidé dokáží vyjadřovat štěstí i jinak, než skrze lampiony," řekl Radomír Nepil, zastupitel hl. m. Prahy.

"To, co tady pan Nepil dnes na zastupitelstvu navrhl, tak skutečně touto cestou jdeme. Chceme implementovat i zákaz používání těchto lampionů štěstí," řekl Petr Hlubuček, náměstek primátora hl. m. Prahy.

Na to, že jsou lampiony štěstí nebezpečné, dlouhodobě upozorňují pražští hasiči. A proti je také zoologická zahrada.

"Ten můj apel se týká obecně té tzv. zábavní pyrotechniky, což jsou jednak lampiony štěstí, ale jsou to také různé dělobuchy, rachejtle a podobně. Samozřejmě, že dokud toho všeho není moc, zejména tedy těch výbuchů a různých efektů, tak to ještě nevadí. Ale mně se zdá, že už to překročilo rozumnou mez," řekl Miroslav Bobek, ředitel Zoologické zahrady hl. m. Prahy.

Aktuálně platná městská vyhláška zakazuje amatérské odpalování zábavní pyrotechniky s výjimkou Silvestra a Nového roku. Pražští politici nyní ale zvažují úplný zákaz petard a neprofesionálních ohňostrojů.

"Už po Silvestru jsme oznámili, jako nová koalice, že chceme nějakým způsobem novelizovat vyhlášku, nebo zpřísnit regulaci používání zábavní pyrotechniky na území Prahy, protože dle mého názoru situace, která byla letos na Silvestra, je skutečně už neúnosná. Centrum města se nám proměnilo v takové bojiště, kde bylo opravdu o život vyjít na ulici," řekl Petr Hlubuček.

Podle náměstka primátora Petra Hlubučka by měla novela vyhlášky vzniknout nejpozději do léta tak, aby ji zastupitelé mohli schválit ještě letos na podzim.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu