• Načítám...
>

Praha je na koronavir připravena

  • 27. ledna 2020,
  • 18:43,
  • PRAHA,
  • Lukáš Kubát

Praha je na koronavir připravena. To jsou slova vedení hlavního města. Kvůli čínskému viru, který zabil už desítky lidí, jsou v pohotovosti všechny zdravotnické složky. Podrobné informace pro vás má kolega Lukáš Kubát.

Reklama

Není potřeba šířit paniku, Praha je na čínský koronavir připravena. To jsou slova vedení hlavní města, kterými reaguje na aktuální zdravotní riziko.

"Chceme především uklidnit veřejnost v tom, že situaci v návaznosti na spolupráci s Ministerstvem zdravotnictví a s Krajskou hygienickou stanicí monitorujeme, vyhodnocujeme a v případě potřeby budeme okamžitě konat," řekla Petr Hlubuček, náměstek primátora hl. m. Prahy. 

Jedním z opatření je např. monitorování všech letů a pasažérů, kteří na ruzyňské letiště směřují z Číny.

"Já jsem v kontaktu s panem ředitelem Petrem Kolouchem, co se záchranky týče, která je vybavena jak informacemi, tak materiálem. Má manuál k tomu, jak postupovat, jak být v kontaktu s pacienty a chránit sebe, jak postupovat v případě přijetí pacientů s podezřením," řekla Milena Johnová, radní hl. m. Prahy.

V úterý je v hlavním městě na programu i mimořádná porada IZS.

"Momentálně je mnohem pravděpodobnější, že vás v ČR bude více ohrožovat chřipka, než čínský koronavirus, takže skutečně není potřeba nijak panikařit. Samozřejmě je vhodné zachovávat obecná hygienická opatření, jako je hygiena rukou, vyhýbat se lidem, kteří mají příznaky, případně se vyhýbat větším sešlostem. Ale to platí i pro tu chřipku," řekl Zdeněk Hřib, primátor hl. m. Prahy.

A co se stane, kdyby se v Praze koronavirus objevil?

"Nemocnice Na Bulovce je připravena tohoto pacienta okamžitě přijmout. A vzhledem k tomu, že je tam inkubační doba až 14 dní, by bylo samozřejmě monitorováno s kým a kde se ten člověk pohyboval. Ti lidé, kteří se s tímto člověkem dostali do kontaktu, by byli následně testováni, zda jsou zdraví," řekl Petr Hlubuček.

Aktuální informace o možném výskytu koronaviru v hlavním městě získáte na stránkách www.bezpecnost.praha.eu.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu