• Načítám...
>

Loni se v Praze začalo stavět bezmála 5 000 bytů

  • 29. ledna 2020,
  • 18:37,
  • PRAHA,
  • Jan Varga

V Praze loni odstartovala výstavba přibližně pěti tisíc bytů. Výsledky za jedenáct měsíců roku 2019 zveřejnil Český statistický úřad. Jedná se tedy o dvojnásobný počet oproti roku 2018. Vedení hlavního města by ale chtělo do budoucna zvýšit počet zahájené výstavby až na šest tisíc bytů ročně.

Reklama

Během roku 2019 byla v Praze zahájena výstavba bezmála pět tisíc bytů. Výsledky zveřejnil Český statistický úřad a mapují 11 měsíců od loňského ledna do listopadu. Co se týče výstavby, vedení města se podle svých slov snaží odblokovat výstavbu na místech metropole, kde byla zakázána, a zrychlit také povolovací procesy. Už tento rok by také měla odstartovat družstevní výstavba s účastí města.

"Tak by mohly vznikat cenově dostupnější družstevní byty a také byty do majetku města. Praha potřebuje i městský bytový fond pro ubytování lidí, kteří na trhu neuspějí. Takže je to celý vějíř opatření. A od něj si slibujeme, že se ta situace do konce našeho volebního období změní, že Pražané pocítí, že bydlení je dostupnější," řekla Hana Marvanová, radní hl. m. Prahy.

Podrobnější údaje z 22 pražských úřadů ukazují nerovnoměrnost v rozložení výstavby. Až 70 % bytů se začalo stavět na území severovýchodní části Prahy. Vedení města si do budoucna slibuje, že se podaří čísla zahájených stavebních projektů zvýšit na 6 tisíc bytů ročně. Umožnit to má právě zlepšení koordinace a zrychlení administrativních procesů a dodržování lhůt.

"Nejvíce je myslím zatím určitá změna atmosféry, kdy MČ, magistrát a investoři spolupracují a hledají to nejlepší řešení tak, aby se zmoderoval ten vztah, aby v tom místě vznikaly kvalitní projekty akceptované občany. A abychom mohli mít na trhu více bytů, než v minulosti," řekl Petr Hlaváček, náměstek primátora hl. m. Prahy.

Čísla ČSÚ jsou dvojnásobná oproti roku 2018 a současně je to nejvyšší počet zahájení staveb bytů v Praze od roku 2008. Klíčový krok, od kterého si město slibuje zrychlení výstavby městských bytů, je založení tzv. městského developera, který se bude přípravou bytových projektů zabývat.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu