• Načítám...
>

Senioři studují umělecké obory

  • 5. února 2020,
  • 16:46,
  • PRAHA,
  • Lukáš Kubát

Hudba, výtvarné, taneční či dramatické umění. To jsou obory základní umělecké školy, které v hlavním městě mohou navštěvovat i senioři. a to díky Akademii umění a kultury pro seniory. My jsme s kamerou zavítali za seniorskými houslisty.

Reklama

Senioři starší 55 let z celé Prahy se mohou přihlásit do Akademie umění a kultury.

"Ti senioři si tady najdou, alespoň u nás ve škole, všechny obory. Máme třeba i benjo, kreslení, herectví, tanec, housle, klavír. Je to vlastně úplně napříč všemi žánry," řekl Miloš Knopp, zástupce ředitele ZUŠ Vadima Petrova.

Do seniorské akademie se můžete hlásit už teď. A to na stránkách jedenácti pražských uměleckých škol, kde se tato akademie koná. Výběrové řízení pak proběhne v červnu. Samotná výuka je na programu většinou v dopoledních hodinách, kdy vyučující, učitelé ZUŠ, mají volno. My jsme s kamerou navštívili ZUŠ Vadima Petrova, kde na housle hraje i devadesátník pan Vladimír Prchlík.

"Je to v této škole velmi baví. Přihlásil jsem se na výzvu, že se mají přihlásit senioři, kteří si chtějí zopakovat své umění na různé hudební nástroje. Já jsem houslista od 10 let, ale přeci jen za tu dobu už člověk potřebuje opakovat. A hlavně případně zdokonalit se podle nejnovějších postupů pedagogiky," řekl Vladimír Prchlík, účastník akademie.

V prvním semestru probíhala výuka individuálně a dnes už pan Prchlík společně s dalšími pány tvoří smyčcový soubor.

"Jako žáci jsme dostali knížku, kde je základní údaj, že to je tato akademie, je tam jméno žáka s jeho podpisem. A pak už začínají ty hodiny jednotlivců houslistů," řekl Vladimír Prchlík.

Pro učitele je výuka dětí a seniorů v ledasčem podobná.

"Je to pro mě také velmi zajímavé, protože já už jsem také senior. S dětmi se to dá někdy i srovnat, protože jak stárneme, tak už ta pozornost není úplně přesná, některé věci už nejdou díky hybnosti prstů a podobně. Dá se to hodně porovnat k těm dětem," řekl Petr Anděl, učitel.

Celá seniorská akademie je pro všechny účastníky zcela zdarma.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu