• Načítám...
>

Zoo Praha radí jak v zimě pomáhat přírodě

  • 8. února 2020,
  • 20:02,
  • PRAHA,
  • Ondřej Švec

Zimu musíme přečkat nejenom my lidé, ale i zvířata. Zoologická zahrada v pražské Troji proto připravila pro návštěvníky akci s názvem Pomáháme přírodě (nejen) v zimě. Lidé se tak mohli například dozvědět, k čemu slouží takový hmyzí hotel anebo jak vyrobit krmítko pro ptáky a jak ho správně používat.

Reklama

Ani druhou únorovou sobotu nechyběl v pražské zoo bohatý program. Tentokrát se mohli návštěvníci např. dozvědět o důležitosti hmyzích hotelů a seznámit se s tím, jak se starat o zvířata a přírodu v zimním období. V rámci dílen ve vzdělávacím centru si např. mohli sami vyrobit krmítka pro ptáky. A to z materiálů, které doma najde opravdu každý.

"To znamená zavařovací sklenice, starý hrníček nebo květináč z hlíny, případně např. rulička od toaletního papíru, která se obalí v jednoduché směsi takového přírodního lepidla z mouky a vody a následně se právě obalí v různých typech semínek a zavěsí se na strom," řekla Jana Doktorová, referentka vzdělávacího a programového oddělení.

Pomáhat můžete ale nejen ptákům nebo lesní zvěři, ale překvapivě také hmyzu. A to výstavbou tzv. hmyzích hotelů.

"Jsou velmi důležité. Především pro ty samotářské včely je to místo, kde přezimují jejich kukly. A ta ostatní zvířata, která přezimují jako dospělí, tak zimují. Je to tedy místo, kde mohou přečkat nějaká chladnější období, která by venku nezvládla," řekla Dagmar Říhová, katedra biologie a environmentálních studií.

Snášet lépe zimu můžete hmyzu pomoci i vy. A to např. výrobou tzv. škvorovníku, neboli domečku pro škvory. Tedy pro tvory, kteří dokáží chránit vaši zahradu před mšicemi.

"Je opravdu dělaný z květináče z neglazované hlíny. Uvnitř je vyplněný senem, slámou nebo dřevitou vatou. Je to překryté králičím pletivem, aby dovnitř mohla různá zvířátka. To pletivo drží tyčka," řekla Dagmar Říhová.

Zima je těžkou zkouškou pro spoustu zvířat. V pražské zoo proto lidem ukázali, jak jim pomoci překonat nejen chladné období, ale také zajistit dostatek potravy. A i když vám za to zvířata většinou nepoděkují, věřte, že to ocení.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu