• Načítám...
>

Praha staví nové školy i zřizuje fond solidarity

  • 12. února 2020,
  • 18:50,
  • PRAHA,
  • Lenka Castillo

Radní pro školství a sport Vít Šimral představil novinky, které Pražany čekají v nejbližších měsících. Chystá se elektronické přihlašování do mateřských škol nebo fond na podporu znevýhodněných dětí. Počítá se také s výstavbou nových základních škol.

Reklama

Sedm nových ZŠ. S tolika počítá v investičním plánu hlavní město. Kromě dostavby škol v Dolních Chabrech a na Zličíně se aktuálně projektů školy v Březiněvci, Šeberově a Uhříněvsi. Další vzdělávací zařízení by mohlo vzniknout v Dolních Počernicích. A pro výstavbu se budou hledat další lokality.

"Počítáme s dvouetapovým modele. Tedy nejprve postavíme pavilon, rsp. budovu, pro první stupeň. Ale s tím, že máme připravený pozemek a technickou infrastrukturu na to, abychom mohli dostavět právě druhý stupeň," řekl Vít Šimral, radní hl. m. Prahy.

V pražském školství je letos na jeho pracovníky v rozpočtu hlavního města vyčleněna jedna miliarda, z čehož např. 400 milionů poputuje pedagogickým a nepedagogickým pracovníkům na výplaty a 100 milionů do školních jídelen. Týká se to především škol zřízených právě hlavním městem. Zbylá půl miliarda pak poputuje na školy zřízené MČ, tedy hlavně na školy mateřské a základní. A těch a také středních škol se bude týkat projekt, který pro ně aktuálně Praha připravuje. Jedná se o tzv. fond solidarity.

"Chceme, aby se děti, které pocházejí z rodin, které si třeba momentálně nemohou dovolit jen na lyžařský nebo adaptační kurz, necítily vyloučené z toho kolektivu. My, jako hlavní město, dodáme MČ a jejich školám peníze na to, aby právě těmto dětem lyžařské a další kurzy zaplatily," řekl Vít Šimral.

Resort školství dále počítá s navýšení kvóty bytů pro učitele na 330 míst. Plán nezapomíná ani na mateřské školy. Zápis do nich by měl být od letošního září digitální. Do pilotního programu se zapojily radnice v Praze 3 a 11. A pokud bude úspěšný, je možné, že se rozšíří do dalších MČ.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu