• Načítám...
>

O budoucnosti Železničního mostu se diskutuje

  • 13. února 2020,
  • 18:28,
  • PRAHA,
  • Lukáš Kubát

Winternitzova vila na pražském Smíchově hostila přednášku a následnou diskuzi o železničním mostě spojující Výtoň se Smíchovem. Podle iniciativy Nebourat.cz je tento most nenahraditelnou památkou a měl by být zachován. S tím souhlasí i současné vedení hlavního města.

Reklama

Iniciativa Nebourat.cz pořádala ve Winternitzově vile přednášku o historii železničního mostu přes Vltavu. Podle této iniciativy se jedná o velevýznamnou industriální památku a měla by být zachována. Správa železnic, která má most na starosti, by ho ale ráda nahradila novým.

"Tento most je de facto zástupcem toho starého průmyslového Smíchova. Jakýmsi zástupcem toho industriálu 19. století v centru Prahy. Proto si myslím, že bychom se k němu měli chovat se stejnou úctou, jako k těm starším památkám," řekl Pavel Štorch, zakladatel iniciativy Nebourat.cz.

Na stole jsou nyní 2 návrhy. Replika mostu z dílny Správy železnic nebo návrh architekta Romana Kouckého.

"My se domníváme, na základě expertních konzultací s mezinárodními odborníky, které jsme do toho zapojili a jako iniciativa oslovili, že ten most je opravitelný. Ale z důvodu kapacity a rozvoje železniční dopravy v Praze je bezpodmínečně nutné k němu přidat třetí kolej. A to si myslíme, že by bylo ideální formou mezinárodní architektonické soutěže," řekl Pavel Štorch.

"Stále tvrdíme to samé, že na základě podrobných průzkumů, které jsme nechali zpracovat, na základě kterých projektant stanovil, že most je sice opravitelný, ale za neúměrných ekonomických nákladů a s dalšími opravami v blízkém časovém horizontu. Tudíž se ukazuje, že by bylo daleko výhodnější ten most vyměnit za novou nosnou konstrukci," řekl Petr Hofhanzl, ředitel SSZ, Správa železnic.

"Hlavní město Praha dlouhodobě prosazuje 3 veřejné zájmy. Z dopravního hlediska to je rozšíření o jednu kolej a vznik nové vlakové zastávky Výtoň. A z toho kulturně-historického hlediska je to oprava toho mostu. Ten most je kulturní památkou, je velice cenný z tohoto hlediska, takto bychom k němu měli přistupovat," řekl Adam Scheinherr, náměstek primátora hl. m. Prahy.

Ministerstvo kultury teď rozhoduje, jestli i nadále bude most kulturní památkou nebo ne. Pokud se ale budou strany sporu odvolávat, může se stát neopravitelným. Pokud se navíc do roku 2023 nic nestane, musí na mostě dojít, podle Správy železnic, k omezení dopravy.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu