• Načítám...
>

Pro regulaci Airbnb jsou i opoziční zastupitelé

  • 13. února 2020,
  • 19:06,
  • PRAHA,
  • Jan Varga

Regulaci krátkodobého bydlení typu Airbnb chtějí i pražští zastupitelé. Podporu legislativnímu návrhu, který vedení metropole nedávno představilo, vyslovila i pražská opozice. Změny zákonů by pomohly zpřehlednit počty bytů i jejich uživatelů a daly by právo obcím spolurozhodovat o jejich fungování.

Reklama

O legislativním záměru hlavního města, který požaduje změny určitých zákonů tak, aby mohly obce regulovat krátkodobé bydlení typu Airbnb, jsme vás už informovali. Vedení města chce pro změny získat podporu v Poslanecké sněmovně. Setkalo už se kvůli tomu se zástupci Ministerstva pro místní rozvoj.

"Shodli jsme se na pracovní jednání, které svolala paní ministryně Dostálová, že zkusíme vytvořit pracovní skupinu, která by našla shodu na znění těch pozměňovacích návrhů. Podle mě je nejlepší řešení, aby to ve sněmovně předložila skupina poslanců, která bude složena napříč opozicí a koalicí, aby tedy vznikla široká shoda na půdě sněmovny," řekla Hana Marvanová, radní hl. m. Prahy.

Podporu legislativním změnám vyjádřili také pražští opoziční zastupitelé, kteří cítí, že je potřeba v této věci skutečně něco změnit. Předseda zastupitelského klubu ANO, tedy Patrik Nacher, který je zároveň poslancem, chce návrh podpořit i ve sněmovně.

"Tato opatření já podporuji a podporovat budu. Jsem rád, že Ministerstvo pro místní rozvoj se ujalo té role organizátora a zaštítí tyto změny, protože ministerstvo si je také vědomo toho, že s tímto je potřeba něco dělat, pokud nechceme, aby se vylidňovaly středy měst," řekl Patrik Nacher, předseda poslaneckého klubu.

"My chceme řešit problémy obyvatel v centru s krátkodobými ubytovacími službami přes Airbnb a podobně. Ale zákony nám to zatím neumožňují. Proto Praha usiluje o změnu zákonů," řekla Hana Marvanová.

V rámci legislativních změn Praha požaduje např. povinnost digitálních platforem poskytovat informace o pronajímaných bytech a počtech hostů. Města by také měla mít možnost regulovat počty takových bytů. Jejich majitelé by také měli mít byty zkolaudované a měli by dodržovat bezpečnostní předpisy.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu