• Načítám...
>

Hasiči každé ráno kontrolují techniku a vybavení

  • 14. února 2020,
  • 13:56,
  • PRAHA,
  • Jaroslav Šetlík

Každé směně hasičského záchranného sboru předchází několik desítek minut trvající příprava. Během ní musí jednotky zkontrolovat výjezdová vozidla včetně jejich vybavení. Ozkoušet se musí také například vysokozdvižná plošina.

Reklama

Každý den v 7 hodin ráno začíná jednotkám profesionálních hasičů směna. Ta trvá 24 hodin a předchází nezbytně nutná kontrola techniky.

"Ti hasiči musejí přijít trochu dříve do práce, v 7 ráno už musí být na dvoře na nástupu. Musí tam být v plné zbroji připraveni zasahovat. Udělá se kontrola přítomnosti těch lidí a pak si tzv. přebírají techniku," řekl Martin Kavka, tiskový mluvčí HZS hl. m. Prahy

Doplnit musí např. palivo do motorových pil a zkontrolovat stav jejich nabroušení. Zkouškou prochází také vysokozdvižná plošina.

"Kontrolujeme stav agregátů. To kontrolují řidiči, strojníci. Kontrolujeme funkci čerpadla, vybavení, máme tady spoustu měřících přístrojů, takže potřebujeme vyzkoušet jejich funkčnost, že jsou v tzv. standby režimu připravené na okamžitou pomoc. V dalších částech vozidla najdete třeba i hasící přístroje, které tady máme pro použití, kdyby hořela elektřina nebo nějaké jiné hořlavé látky, na které nemůžeme použít čistě vodu. Takže musíme zkontrolovat neporušenost plomb. Pro nás to znamená, že jsou funkční, že je v nich tlak. Části, jako jsou různé speciální nástroje, máme připravené kufry a zaplombované. Tím se ujišťujeme v tom, že jsme tam nic nepoužili, nic se při zásahu neztratilo. Takže všechny tyto věci jsou zaplombované. Tím je zase ta kontrola ráno snazší," řekl Aleš Šenkýř, velitel čety.

Během směny, pokud hasiči nemají výjezd, zůstávají na stanici. Program pro volný čas určuje velitel.

"Hasiči buď mají nějakou činnost na učebně, tam mají nějakou teoretickou část. A tady na centrální stanici vždy třeba odpoledne je ta praktická část, kdy využijí tu budovu a dělají třeba slanění z budovy, případně si zkouší útoky těch proudů a podobně. Když není zrovna nějaké cvičení, tak cvičí tady na stanici," řekl Martin Kavka.

To je důležité zejména pro nováčky. Na stanici mají hasiči k dispozici také např. posilovnu, kterou mohou ve volném čase během směny využívat.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu