• Načítám...
>

Teqball je nový sport vhodný pro každého

  • 14. února 2020,
  • 14:06,
  • PRAHA,
  • David Wilczek

Pohotovost, technika, hravost a k tomu fotbalový míč a stůl. To vše vyžaduje teqball. Že vám to nejde dohromady? Tak my vám ukážeme pravý opak. Tento nový sport se začal trénovat i u nás.

Reklama

Teqball je nový sport, který je podobný nohejbalu. Hráči zpracovávají fotbalový míč nohama, případně hlavou. Hrací plocha připomíná stůl na stolní tenis.

"Člověk musí rozvíjet i rychlost reakcí a rozhodování, ve který moment jak hrát. A tomu napomáhá i ten tvar stolu. Pokud míč skočí těsně za síť do horní poloviny stolu, kde není tak zahnutý, tak ten míč je jednoduchý, nadýchaný a neměl by dělat hráčům problémy. Čím níže ten míč dopadá k té spodní hraně stolu, tím je to rychlejší a jde rychleji dolů, takže je potřeba rychle reagovat a být stále připraven," řekl Vlastimil Báča, prezident České Asociace Teqballu.

Pokud hrají proti sobě páry, platí pravidlo jedné přihrávky s tím, že míče se můžete dotknout maximálně třikrát. Pak už musí na stranu soupeře. Hra je zajímavá i tím, že je vhodná pro každého. V zahraničí se dost často hraje ve smíšených párech a není výjimkou, že teqball zvládají i částečně handicapovaní nadšenci.

"K teqballu mě přivedl můj kolega v práci. Baví mě na tom to, že se úplně odreaguji, je to relax, je to živé, nemusím nad ničím přemýšlet. Takže je to úplně jiné," řekla Lenka Hrůzová, začínající hráčka.

"Nohejbalisté umějí smečovat pravou nohou, takže v tom jsou výborní. Tam mají třeba 90 % úspěšnost. Ale na druhou stranu zase třeba neumí tolik hrát hlavou nebo mají slabší levou nohu. Ideální je být univerzální, umět hrát celým tělem, tedy ramena, hlava, prsa, stehna, nohy," řekl Lukáš Smejkal, 17. místo na MS v singlu.

Pokušení si zahrát s profesionálními hráči jsme neodolali a přijali jsme tuto výzvu. Začínáme v šesti tzv. kolotočem, kdy obíháme stůl a snažíme se hru co nejvíce zrychlit tak, aby to pro druhého bylo co nejtěžší. Po zahřívacím kolečku nás čeká zápas, neustále jsme ve střehu s nohama na špičkách a s pocitem kulečníkového mistra se snažíme co nejlépe odhadnout úhel odrazu míče. Přestože jsou naše zkušenosti s tímto sportem minimální, rychle se dostáváme do hry. Podrobné informace, kde je možné tento sport trénovat, naleznou zájemci na webových stránkách České Asociace Teqballu.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu