• Načítám...
>

Rekonstrukce Václavského náměstí začne letos

  • 14. února 2020,
  • 17:27,
  • PRAHA,
  • David Wilczek

Pražský magistrát plánuje při rekonstrukci Václavského náměstí vybudovat v jeho horní částí podzemní nádrž na dešťovou vodu. Ve spodní části bude obměněno stromořadí a zároveň budou vysázeny nové stromy. Práce by měly být dokončeny nejpozději do roku 2022.

Reklama

Hlavní město chce rekonstruovat celé Václavské náměstí. V horní části vznikne podzemní nádrž, která bude mít 2 části. První bude sloužit pro zachycení dešťové vody z povrchu náměstí. Ta bude následně využita k závlaze okolní zeleně. Druhá část bude zabraňovat přetížení stokové sítě. Zároveň tak sníží pravděpodobnost vytopení vestibulu metra A Můstek.

"Dopravní podnik by tu nádrž měl dotáhnout až do fáze stavebního povolení. Ale tak, jak ty věci jsou v současné chvíli, nebude se podílet už ani na výběru zhotovitele, ani na realizaci," řekl Petr Witowski, generální ředitel DP hl. m. Prahy.

Součástí projektu bude vybudování tramvajové trati, která povede od Národního muzea do Jindřišské a Vodičkovy ulice.

"Já si myslím, že na tu realizaci bychom mohli být připraveni někdy kolem roku 2022," řekl Petr Witowski.

Ještě letos začnou úpravy spodní části Václavského náměstí s tím, že bude obnoveno stromořadí. Místo původně navrhovaných platanů budou vysázeny lípy malolisté, které jsou pro toto místo vhodnější.

"Ta lípa je pro to městské prostředí vhodnější. Ty platany jsou často třeba v Berlíně, mají rádi spodní vodu. Je to trochu jiný druh stromu. A ten druh té lípy malolisté byl vybrán proto, že méně smolí, než ty běžné lípy, což je nevýhoda v tom městské prostředí," řekl Petr Hlaváček, náměstek primátora hl. m. Prahy.

Kromě toho projekt počítá s vybudováním pítek a mobiliáře. Rekonstrukce spodní části, která vyjde na necelých 327 milionů korun, by měla být dokončena do konce roku 2021. Následně na to začne oprava horní části náměstí.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu