• Načítám...
>

Kniha mapuje poutní místa v kraji

  • 16. února 2020,
  • 19:40,
  • PRAHA,
  • Jaroslav Šetlík

Zcela nová kniha zaměřená na církevní historii regionu byla představena v rámci programu veletrhu cestovního ruchu Holiday World. Kniha mapuje 20 poutních míst středních Čech. Vznikla jako společný projekt Arcibiskupství pražského a Středočeského kraje.

Reklama

V rámci veletrhu Holiday World byla představena také nová kniha. Ta mapuje 20 poutních míst ve Středočeském kraji.

"Což jsou, kdybych se to pokusil nějak charakterizovat, taková významná místa, kam mohou lidé zavítat, aby obdivovali kulturu, umění, ale také aby se nějak třeba otevřeli transcendenci, aby přemýšleli o svém životě, nebo aby třeba také spočinuli," řekl Zdenek Wasserbauer, generální vikář pražské arcidiecéze.

Jedním z poutních míst, na které kniha odkazuje, je rotunda sv. Petra a Pavla v obci Budeč. Tedy k místu, kde můžeme obracet oči ke stejnému klenutí a dotýkat se stejných zdí, jako sv. Václav. Rotundu sv. Petra a Pavla nechal postavit jeho strýc - kníže Spytihněv. Jeho otec Vratislav, bratr Spytihněva, pak Václava posílá právě na Budeč, aby zde nabyl potřebného vzdělání.

"Je to vlastně něco, co má navazovat na projekt církevní turistika, který představuje poutní místa, poutní trasy, ubytování a všechny další záležitosti související s církevní turistikou," řekla Kristýna Poláčková, autorka projektu.

Kniha vznikla za výrazné podpory Středočeského kraje.

"Ve spolupráci s Arcibiskupstvím pražským jsme se podíleli jak autorky, tak finančně na tom, aby ta kniha mohla vyjít, aby přiblížila střední Čechy z pohledu té církevní historie a turistiky," řekl Karel Horčička, radní Středočeského kraje.

Knihu je možné zakoupit na webových stránkách Arcibiskupství pražského a na prodejních místech Oblastního muzea Praha - východ.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu