• Načítám...
>

Směna majetku se státem zatím vázne

  • 17. února 2020,
  • 21:13,
  • PRAHA,
  • Jan Varga

Hlavní město se snaží směnit nemovitosti za několik miliard korun za pozemky státu a jeho další majetek. Jak jsme informovali, jde především o hasičské zbrojnice nebo budovy Nemocnice Na Bulovce. Praha má ale podmínky. Stát by měl změnit metodiku určování ceny a schválit předkupní právo pro nákup státního majetku.

Reklama

Směna majetku mezi Prahou a státem vázne. Podle vedení Prahy ji mimo jiné blokuje premiér Andrej Babiš kvůli sporu o pozemky v Letňanech, kde chce postavit areál pro úředníky. Všechen majetek na území Prahy, kterého se chce stát zbavit, tak dosud putuje do dražby. Právě směna je teď podle vedení Prahy jedinou možností, jak dražby obejít. Podle opozičních zastupitelů by ale měl být primátor při jednáních větší diplomat.

"Já si prostě myslím, že v těchto věcech je potřeba být více diplomat bez ohledu na to, kdo je odkud, z jaké strany, koho reprezentuje," řekl Patrik Nacher, předseda zastupitelského klubu.

Jen hasičské stanice, které vlastní magistrát, mají podle vedení Prahy hodnotu asi 1,1 miliardy korun. Budovy v areálu Nemocnice Na Bulovce pak asi 1,5 miliardy. Stát pak vlastní pozemky, o které má dlouhodobě zájem zase Praha.

"Se státem chceme konečně vyřešit ty kurty na Letné, což je druhý nejstarší tenisový klub v ČR a dnes je z jedné poloviny, z té levé strany, patří městu. Z té pravé strany s tou klubovnou patří státu. Co se týká dalších lokalit, je tady velká rozvojová lokalita Trojmezí, která je pro nás samozřejmě velice zajímavá z toho strategického významu hned pro několik MČ," řekl Jan Chabr, radní hl. m. Prahy.

Směny ale Praha podmiňuje 2 podmínkami. Chce změnu metodiky státu v určování ceny nemovitosti tak, aby nebyla pro Prahu nevýhodná, a také chce předkupní právo státního majetku pro samosprávy, které prosazuje radní Hana Marvanová.

"Jedná se tedy o tzv. zřízení předkupního práva pro obce a kraje. Mám pro tu iniciativu podporu Asociace krajů, Svazu měst a obcí i místních samospráv. Věřím, že i když to vláda odmítla, tak ve sněmovně je třeba řada poslanců, kteří jsou činní v komunální politice a dobře vědí, jak velký to je dnes problém pro obce a kraje," řekla Hana Marvanová, radní hl. m. Prahy.

"Mně ten návrh a ten podnět radní Marvanové přijde rozumný, protože to právě nějakým způsobem zakládá na kultivovaném vztahu právě mezi státem a obcemi," řekl Patrich Nacher.

Řada budov, ve kterých sídlí státní organizace, je nyní ve vlastnictví Prahy. A naopak - mnoho městských společností obývá objekty patřící státu. Proto je také obtížné je rekonstruovat a budovy chátrají. Celkem se jedná o majetek za zhruba 2 miliardy korun.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu