• Načítám...
>

Hlavní město se rozhodlo podpořit spolky

  • 14. února 2020,
  • 22:22,
  • PRAHA,
  • David Wilczek

Padesát akcí spolků z místních komunit získá podporu v rámci nového programu sousedských dotací. Celkem si v pilotním programu rozdělí 1,7 milionu korun. Radní pro kulturu Hana Třeštíková chce tímto krokem přispět nejen k rozvoji dobrých sousedských vztahů, ale také ke kultivaci veřejných prostranství nebo obnovování lidových tradic.

Reklama

Posvícení, plesy, přednášky, bazary, společné grilování či sousedské večeře. To jsou nejoblíbenější akce, na kterých se podílejí spolky v jednotlivých MČ. Tyto aktivity přispívají k rozvoji sousedských vztahů, udržování tradic a zároveň ke zkrášlování bydliště. V rámci pilotního projektu se hlavní město letos rozhodlo podpořit tyto události.

"My si myslíme, že zdravé město je zdravé i díky tomu, jak se obyvatelé ve městě cítí. Když funguje dobře komunita, když fungují dobré sousedské vztahy, tak pak ten člověk má vždy lepší pocit z toho místa, kde žije. Pomáhá to samozřejmě celé té oblasti," řekla Hana Třeštíková, radní hl. m. Prahy.

Pražský magistrát vyčlenil celkovou dotaci 1,7 milionu korun. Tato částka je určena na události pořádané od ledna do března tohoto roku.

"Z našeho pohledu to bylo velice úspěšné, protože nám přišlo 67 žádostí. Z toho jsme podpořili 50," řekla Hana Třeštíková.

Někteří opoziční zastupitelé však tento krok vedení hlavního města odmítají. Podle nich by tuto podporu měly zastřešovat výhradně MČ.

"Tam by se to mělo řešit financováním přes MČ, které jsou tomu mnohem blíže. My tady máme největší počet MČ k počtu obyvatel. Když se podíváte, je to světový unikát. To znamená, že tady ty MČ jsou velmi blízko k těm lidem a znají to prostředí. Mělo by to být na nich," řekl Patrik Nacher, předseda zastupitelského klubu.

V současné době vyhodnocuje pracovní skupina radní Hany Třeštíkové výsledky pilotního projektu. V případě, že splní očekávání, bude vyčleněna dotace i na další období.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu