• Načítám...
>

Ztráty vody v Praze dosáhly historického minima

  • 18. února 2020,
  • 14:48,
  • PRAHA,
  • Jan Varga

Ztráty vody v Praze dosáhly historického minima. Pražské vodovody a kanalizace prověřily v loňském roce vytipovanou část vodovodní sítě a odstranily na tři sta skrytých úniků vody. Zároveň za loňský rok zaznamenaly také snížený počet černých odběrů.

Reklama

V loňském roce dosáhly ztráty vody v pražské vodovodní síti historického minima. Pražské vodovody a kanalizace v loňském roce prověřily téměř tříkilometrový úsek vodovodní sítě, u kterého měly podezření na možné úniky. Celkem tak odstranily na tři sta patnáct skrytých úniků vody, které měly na objem ztrát zásadní vliv. 

"Je to zhruba dvanáct a půl procenta. Ještě v roce 1996 to bylo přes čtyřicet procent. Největší problém máme se skrytými úniky o kterých nevíme.  Ta voda někam plyne a my se to dozvíme později," říká Tomáš Mrázek, tiskový mluvčí PVK. 

Pražské vodovody a kanalizace také spustily nový systém Enigma 3m, který pomáhá s detekcí a lokalizací skrytých poruch ve vodovodní síti. Pražská vodovodní síť má délku přes tři a půl tisíce kilometrů, další kilometr pak připadá na vodovodní přípojky. Vodovody a kanalizace také v loňském roce zaznamenaly pokles černých odběrů. 

"V loňském roce jsme klientům naúčtovaly sankce v hodnotě přesahující dva miliony korun, což je o milion méně, než v předchozím roce. Více to hlídáme, na ten problém tlačíme, komunikujeme ho s médii i klienty a lidé zřejmě nemají potřebu vodu nelegálně odčerpávat," doplňuje Tomáš Mrázek. 

Ze 165 případů se společnosti podařilo prokázat 114 nelegálních odběrů. Nejčastěji šlo o neoprávněnou manipulaci s vodoměrem, neměřenou odbočku před vodoměrem nebo neevidovanou vodovodní přípojku. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu