• Načítám...
>

V Zoo probíhají ještěří námluvy

  • 19. února 2020,
  • 2:01,
  • PRAHA,
  • Jaroslav Šetlík

Námluvy sedmi druhů středoasijských ještěrů jsou v těchto dnech k vidění v pražské Zoo. Ta musela zvířatům navodit klimatické podmínky podobné těm, jaké jsou v oblasti pouští střední Asie. První mláďata z letošních námluv tu očekávají během dubna.

Reklama

Návštěvníci pražské Zoologické zahrady mohou být v těchto dnech svědky unikátní podívané. V expozici Kattakum totiž probíhají námluvy středoasijských ještěrů.

"Ten výbuch energie se projevuje v různých rituálech námluv, nejčastěji jsou to kliky. Ještěři se zvedají a spouští, vystavují jinak zbarvený spodek těla. Dalším důležitým rysem námluv je u agamky písečné stáčení ocásku. Samec stáčením ocásku dává najevo obranu teritoria, láká na sebe částečně predátory a upoutává samičku. Samička mu odpovídá takovým koketním zavrtěním, zatímco samec dělá s tím ocasem úplné divy," řekl Petr Velenský, kurátor plazů, obojživelníků a ryb.

Pro námluvy museli chovatelé navodit v expozici klimatické podmínky jako v oblasti pouští střední Asie. To spočívá například v postupném prodlužování délky dne.

"Vháníme tam neustále studený a teplý vzduch z venku, v zimě studený a v létě teplý. Hrozně důležité je navodit to správné zimování. V prosinci a v lednu v téhle expozici bylo 13 stupňů. My jme měli puštěnou klimatizaci a měli jsme tam takové příšeří. Zvířata byla zalezlá v písku a nebyla vůbec aktivní. Tohle období klidu je nezbytným předpokladem k tomu výbuchu jarní aktivity. Stačí rozsvítit, prodloužit den a trošku zatopit a ta pouštní zvířata jsou zvyklá, že přijde jaro a okamžitě začínají námluvy. Jaro na poušti je strašně krátké, takže si nemohou dovolit váhat," řekl Petr Velenský, kurátor plazů, obojživelníků a ryb.

První mláďata by se po námluvách měla vylíhnout v dubnu. V expozici žije celkem 7 druhů středoasijských ještěrů. Mezi nimi třeba trnorep mezopotámský, agama stepní nebo agamka písečná.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu