• Načítám...
>

Náměstí Pod Kaštany změní název

  • 24. února 2020,
  • 15:38,
  • PRAHA,
  • Lukáš Kubát

Náměstí Pod Kaštany se přejmenuje na náměstí Borise Němcova. Nový název pak ponese také promenáda v Bubenči a to podle Anny Politkovské. Rozhodli o tom pražští radní. Změna názvů má být podle vedení města politickým gestem vůči Rusku a vyjádřením solidarity s ruskou opozicí a hnutím za lidská práva.

Reklama

Zatím se ještě jmenuje Pod Kaštany, už brzy ale toto náměstí změní název. Bude se jmenovat Borise Němcova. Podle ruského, opozičního, liberálního politika, který kritizoval režim Vladimira Putina. A byl v roce 2015 zastřelen.

"Reagujeme na petici občanů, kteří požadoval přejmenování tohoto konkrétního náměstí, na náměstí Borise Němcova. Čímž se vlastně navazuje i na mezinárodní iniciativu.  Kdy došlo k podobnému přejmenování náměstí na náměstí Borise Němcova například ve Washingtonu, Kyjevě nebo Vilniusu," řekl primátor Zdeněk Hřib.

"Myslím si , že je třeba a si připomínat politiky, kteří bojují za lidská práva a svobodu. A je nutné si je připomínat i tím, že občas po nich pojmenujeme určité veřejné prostranství. To místo, které bylo vybráno, to znamená místo vedle ruské ambasády, má výrazný symbiotický význam. A je dobře, že jsme takhle učinili," dodal Jiří Pospíšil, předseda zastupitelského klubu Spojené síly pro Prahu.

Kromě náměstí před ruskou ambasádou, dostane nové označení i promenáda v parku Stromovka.

"Po Anně Politkovské , což byla novinářka, která byla také zavražděna, v roce 2006. V souvislosti se svojí novinářskou aktivitou. A je to v podstatě obdobná záležitost jako přejmenování náměstí Borise Němcova. Kdy se tedy snažíme připomínat osobnosti, které položili život v boji za idee demokracie," poznamenal Zdeněk Hřib.

K přejmenování náměstí a promenády by mělo slavnostně dojít už ve čtvrtek 27. února. To uplyne přesně pět let od vraždy Borise Němcova.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu