• Načítám...
>

Galerie Smečky zahájila jubilejní 70. výstavu

  • 25. února 2020,
  • 21:29,
  • PRAHA,
  • Jan Varga

Pražská plynárenská uvedla svou jubilejní sedmdesátou výstavu. Zájemci mohou obdivovat slovenské moderní umění v rámci výstavy Dokopydanie. Kromě osobních reakcí na některé historické události jsou na výstavě k vidění také vtipná umělecká díla z opravdu netradičních materiálů.

Reklama

Pražská plynárenská zve do Galerie Smečky na slovenskou asambláž Dokopydanie. Na netradiční výstavě jsou k vidění díla čtyřicítky slovenských autorů od šedesátých let až po současnost. Osobní díla vzniklá jako reakce na některé historické události tu střídají také prostorové instalace vzývající černý humor a nihilismus.

"Ukazuje asambláž jako spojení s trojrozměrným předmětem v obraze, nebo zase seskupení nalezených nebo zahozených předmětů v nových souvislostech," říká kurátor výstavy Miro Procházka. 

Na výstavě jsou tak k vidění díla nestorů slovenského umění a také mladých autorů. Mnohé kousky jsou navíc vytvořeny z opravdu netradičních materiálů jako jsou například známky nebo bankovky, které jsou nalepeny na saku nebo také žvýkačky, ze kterých je slepena figura koně.

"Čeští a slovenští autoři se znali a měli k sobě blízko, komunikovali a ovlivňovali se. je proto dobře, že na slovenské umění i po rozdělení státu zde v Čechách nezapomínáme a že ho takto ukazujeme," říká Jiří Pospíšil, předseda zastupitelského klubu Spojené síly pro Prahu.

"Já jsem i historicky velmi rád chodil na vernisáže, které se zde konaly, a moc rád teď ve staronové roli starosty každý projekt podpořím, protože galerie ve Smečkách má tradici," říká starosta MČ Praha 1 Petr Hejma (STAN). 

"Za Pražskou plynárenskou mohu říci, že jsme moc rádi, že můžeme představit takto rozsáhlou výstavu současného slovenského umění, jsou tady opravdové skvosty jako je Stano Filko, Binder, cyklus Oltář současnosti, prostě mimořádné věci, které se prodávají na světových burzách," říká předseda představenstva Pražské plynárenské Pavel Janeček. 

Kromě toho, že jde o první takto významnou výstavu současného slovenského umění, je to také jubilejní 70. výstava, kterou pořádá Pražská plynárenská. K vidění bude až do třicátého dubna tohoto roku. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu