• Načítám...
>

Písecká firma dodává nábytek do škol v celé ČR

  • 25. února 2020,
  • 23:35,
  • PRAHA,
  • Jan Varga

Písecká firma Křovina dodává školní nábytek do celé České republiky a také na Slovensko. Židle, stoly, lavice a skříně sama vyrábí a tak je schopná ho přizpůsobit potřebám jakékoliv školy. Podívali jsme se proto, jak výroba ve firmě probíhá.

Reklama

Pokud máte doma školáka, je velmi pravděpodobné, že ve škole sedí v lavici, kterou vyrobila písecká firma Křovina. Ta se specializuje právě na výrobu školního nábytku, který dodává do škol po celé republice a také na Slovensko. Protože ho firma sama vyrábí, dokáže ho přizpůsobit potřebám jednotlivých škol.

"Můžeme upravit, jaké materiály použijeme, můžete si vybrat, jakou pracovní desku chcete - může být s hranou, s bukovými nákližky, může mít HPL povrch odolný, může mít polyuretanovou hranu, sedáky také mohou mít odolnou vrstvu HPL, je neskutečné množství, jak lze upravit ten nábytek," řekl Jakub Sládeček, jednatel společnosti.

Vydali jsme se tedy podívat, jak celý proces výroby probíhá. Ve skladu firmy jsme se seznámili s tím, jak vypadají železné profily, ze kterých tady vyrábějí hlavně židle a lavice.

Ten materiál nám přichází nařezaný, od dodavatele máme domluvené délky a i technické otvory, které nám do toho dělají laserem, takže je to vše přesné tak, jak to potřebujeme," řekl Jakub Sládeček, jednatel společnosti.

Pracovníci firmy pak profily ohnou do potřebných tvarů, tzv. podkov a boků. Ty si pak vezme do parády speciální robotická ruka, která s naprostou přesností svaří profily k sobě tak, jak je potřeba.

"Robot je vybaven takovou funkcí, že si umí osahat, kde ten výrobek je. Ne všechny podkovy se nám podaří ohnout přesně tak, jak mají být. Je to dáno materiálem, tažností a jeho dotahováním. To znamená, že ten svár by nám vyšel někam jinam, než potřebujeme," řekl Jakub Sládeček.

Svařené konstrukce pak putují do myčky, která profily odmastí a nafosfátuje, aby se na konstrukci správně uchytila barva, ta se nanáší tzv. práškováním.

"Je to princip elektrostatického napětí. Prášek se nabije kladnou hodnotou a potom se přilepí na tu kovovou konstrukci, která je uzeměna. Nesmí se sáhnout na ten výrobek, na kterém je ten prášek, putuje do pece, kde se vypálí teplotou přibližně 200° během 15 minut," řekl Jakub Sládeček.

Pak konstrukce putují do montážní dílny, kde nábytek získává finální podobu. Nalakované železné konstrukce pracovníci opatří ochrannými zátkami a přimontují k nim všechny dřevěné části.

"Tady se montují židličky i stoly, připevňují se na ně pracovní desky, podkládací koše - podle toho, co si zákazník vybere. Ty pracovní desky jsou z lamentované dřevotřísky a opatřené nalepovanou ABS hranou. Opěráky jsou z překližky, která je lakovaná polyuretanovým lakem," řekl Jakub Sládeček.

Kromě stolů, židlí a lavic tu vyrábějí také různé typy skříní mnoha velikostí. Nábytek firmy lze spatřit ve školních učebnách, jídelnách, posluchárnách ale i v prostorách mateřských škol. Z firmy putují do vzdělávacích zařízení desetitisíce kusů nábytku ročně.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu