• Načítám...
>

Náměstí a promenáda dostaly nové jméno

  • 27. února 2020,
  • 19:31,
  • PRAHA,
  • Lukáš Kubát

Náměstí Pod Kaštany v Praze 6 bylo přejmenováno na náměstí Borise Němcova. Nový název pak nese také promenáda v Bubenči, a to podle Anny Politkovské. Změna názvů má být podle vedení města politickým gestem vůči Rusku a vyjádřením solidarity s ruskou opozicí a hnutím za lidská práva.

Reklama

Náměstí pod Kaštany nedaleko ruské ambasády už má nové jméno a to sice náměstí Borise Němcova. Podle primátora je to vyjádření solidarity s ruskou opozicí a hnutím za lidská práva.

"Náměstí odedneška ponese jméno Borise Němcova. Ruského opozičního politika, který byl před pěti lety, v tento den, úkladně zavražděn. Boris Němcov byl vědec, vicepremiér Ruské federace,  liberální politik, odmítal válku na Ukrajině a byl zastáncem lidských práv," řekl primátor, Zdeněk Hřib.

Iniciátoři petice se o přejmenování náměstí pokoušeli několik let a získali přes čtyři a půl tisíce podpisů. 

"To co mi dnes tady děláme je, že vyjadřujeme naše hodnoty. Primárně vyjadřujeme naší úctu, k lidskému životu, lidským právům, k demokracii všude ve světě. Což je věc, která je jednou z těch nejlepších tradic naší země." dodává Petr Kutílek, iniciátor petice za přejmenování náměstí.

Na slavností přejmenování dorazila i dcera Borise Němcova, ta pojmenování náměstí po svém otci považuje za velkou poctu.

"Všichni lidé, kteří si na něj dnes vzpomněli, ať už zde nebo v Nižním Novgorodu nebo kdekoliv v Rusku, si s ním vzpomněli na humanismus. Protože Boris Němcov byl představitelem humanismu v ruské politice. A těch je v historii velice málo, narozdíl od představitelů tyranie, kterých máme v naší historii velice mnoho," prohlašuje Žanna Němcovová, dcera Borise Němcova.

Řečníci i několik desítek lidí se pak přesunuli jen o několik stovek metrů dál do Stromovky, k Místodržitelskému letohrádku. A tam nově pojmenovali jednu z místních promenád.

"Ponese jméno, na památku novinářky a spisovatelky Anny Politkovské. Ta byla zavražděna v roce 2006 v Moskvě. Jako novinářka byla Anna Politkovská významnou kritičkou ruského postupu během Druhé čečenské války a ve svém práci se také věnovala tématu korupce," říká Zdeněk Hřib. 

Kromě místostarostky městské části Hany Třeštíkové a disidentky Petrušky Šustrové tady promluvil i bývalý dlouholetý spolupracovník Anny Politkovské Vitalij Jaroševskij.

"Náměstí Borise Němcova, promenáda Anny Politkovské, to je to co chybí Moskvě a obává se, že bude chybět ještě dlouho," okomentoval Vitalij Jaroševskij, spolupracovník Anny Politkovské.

Na slavnostním pojmenování nové promenády nechyběly ani písně Vladimira Vysockého.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu