• Načítám...
>

Podolská vodárna bude čistit vodu uhlím

  • 10. března 2020,
  • 14:50,
  • PRAHA,
  • David Wilczek

Podolská vodárna přestane být jen záložním zdrojem vody. Vnitřní prostory procházejí rekonstrukcí. Polovina filtračních van bude navíc opatřena speciálním uhlím, které dokáže zbavit vodu pesticidů. S trvalým provozem se počítá už letos.

Reklama

Podolská vodárna, která vznikla před více jak 90 lety, je stále schopná dodávat obyvatelům metropole pitnou vodu. Od této činnosti však upustila v roce 2002 a sloužila výhradně jako záložní zdroj vody. To se však brzy změní. V současné době prochází technologický chrám rekonstrukcí.

"Poslední roky byly suché a bylo málo dešťových srážek. A z důvodu plánovaných oprav a rekonstrukcí vodovodních potrubí v Praze je zřejmé, že bude potřeba využít Podolskou vodárnu, uvedl důvody vedoucí Úpravny vody Podolí,  Ondřej Gandžala. 

"Je potřeba zdůraznit, že tato investice hlavního města Prahy a PVK. A řádově se investice pohybuje ve stovkách miliónů korun," doplnil  tiskový mluvčí PVK, Tomáš Mrázek. 

Zároveň se zde zavedou nové technologie. Jednou z nich je granulované uhlí, které je schopné z vody odstranit pesticidy a některá léčiva.  

"Máme tady památkově chráněnou budovu. Takže nejednoduší způsob jsem zvolili to, že obětujeme polovinu galerie pískovým filtrů a nahradíme aktivním uhlím," říká vedoucí Úpravny vody Podolí, Ondřej Gandžala. 

Systém čištění vody bude několika stupňový. Zároveň bude nově doplněn o UV zářiče. 

"Mají takovou výhodu, že do té vody nic nepřidáváte. Ta voda teče nějakým skleněným potrubím, na které svítí UV světlo a zabije veškeré bakterie, viry apod.," prozradil  vedoucí Úpravny vody Podolí, Ondřej Gandžala. 

V průběhu léta se začnou filtrační vany plnit aktivním uhlím. Poté se postupně začnou napouštět vodou, konkrétně z Vltavy.

"Rekonstukce skončí na přelomu října a listopadu. Pak už bude Podolská vodárna dodávat pitnou vodu Pražanům," představil plán, tiskový mluvčí PVK, Tomáš Mrázek.  

Během deseti let se dělníci ještě vrátí. Vedení hlavního města totiž plánuje propojit vodovodním řadem Podolí a Floru. Nejprve se však musí vytvořit projektová dokumentace a změnit územní plán. Po napojení do systému by měla Podolská vodárna zásobovat také Středočeský kraj. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu