• Načítám...
>

Pražští hasiči bojují s koronavirem

  • 20. března 2020,
  • 13:35,
  • PRAHA,
  • David Wilczek

Pražští hasiči bojují s koronavirem. Počet nakažených hasičů se zvýšil. Stanice maximálně omezily vzájemný styk lidí a prochází dezinfekcí. Dalším z opatření je redukce počtu lidí ve službě.

Reklama

11 pražských hasičů je nakažených koronavirem a desítky jejich kolegů jsou v karanténě. Vedení hasičského záchranného sboru tak nastavilo nová bezpečnostní opatření. 

"Teď čelíme asi nejtěžší zkoušce, kterou za historii sboru máme. Máme 11 hasičů, kteří mají pozitivní test. Testovali jsme už 105 lidí s tím, že dalších 26 lidí čeká na výsledky. Takže jsme hodně na začátku. Pro nás to znamená významným způsobem zasáhnout do fungování našich služeb," uvedl ředitel HZS hl. m. Prahy, Roman Hlinovský. 

Mezi zásadní opatření patří například redukce počtu lidí ve službě s tím, že zbytek zůstává v záloze v případě, že se situace zhorší. Nově je omezen i styk mezi jednotlivými stanicemi. 

"Máme tzv. zásobník hasičů, kteří jsou v pohotovosti a jsou připravení, když by došlo k nějakému výpadku. Zároveň jsme omezili i styk mezi našimi stanicemi na nezbytné minimum. Máme striktně oddělené operační středisko tak, abychom tam nezanesli nějaký vir a máme připravené záložní pracoviště," doplnil ředitel HZS hl. m. Prahy, Roman Hlinovský.   

V současné době hasiči jednají z hlavním městem o možnosti, dezinfikovat vnitřní prostory stanic a operačního centra za plného provozu. 

"My jsme teď v situaci kdy používáme ionizátor. Ionizátor zahubí veškeré viry, ale znamená to, že musíme v těch prostorách na nějaký čas přerušit provoz a vyvětrat. Protože ozón se nedá dýchat. A teď pracujeme na zařízení, které vyrábí dezinfekční mlhu, takže se tam dá fungovat," prozradil  ředitel HZS hl. m. Prahy, Roman Hlinovský. 

Momentálně pracují hasiči v režimu jeden den v práci a dva dny volno. Pokud by se situace zhoršila změnil by se i jejich režim směn tak aby se mohlo bezpečně prostřídat všech 600 zásahových hasičů. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu