• Načítám...
>

Praha zvýší počet odběrových míst

  • 20. března 2020,
  • 14:36,
  • PRAHA,
  • Jaroslav Šetlík

Celkem na 4 místech by měly v příštích dnech vzniknout nová stacionární odběrová místa. Na jejich provozu se budou podílet studenti lékařských fakult spolu s pražskými hasiči. Vedení hlavního města chce tímto krokem zvýšit počet testovaných lidí, kteří vykazují příznaky koronaviru.

Reklama

V Praze v nejbližších dnech přibudou nová stacionární odběrová místa. Tam se mohou zajít pražané vykazující příznaky koronaviru nechat otestovat.

"Byly vybrány čtyři nové lokality. Jednou je FN Královské Vinohrady, kde už by místo mělo být zajištěno. Dále také Strahovský stadion v Zátopkově ulici, na jejím začátku, poté vstupní plocha u Průmyslového paláce a nakonec parkoviště u Žlutých lázní v Podolí," říká Milena Johnová, radní hl. m. Prahy.

Na provozu nový míst se budou podílet studenti lékařských fakult a Hasičský záchranný sbor.

"My jsme připraveni postavit v těch vytipovaných lokalitách přístřešky pro odběrová stanoviště. Rád bych upozornil, že to není jen záležitost postavení stanu. Je to celý komplex činností, kde musíte zajistit zázemí pro odborný personál, který tam bude pracovat. Dále musí být vhodným způsobem nakládáno s těmi použitými odběrovými sadami a případně s dalším kontaminovaným materiálem," říká Roman Hlinovský, ředitel HZS hl. m. Prahy.

Vedení města v současné době čeká na dodání ochranných prostředků. Poté bude zahájený provoz těchto míst.

"Obrátili jsme se na státní správu hmotných rezerv, ti slíbili, že se nám ozvou. Momentálně čekáme, protože bez toho, aby ti medici, kteří tam budou jako dobrovolníci odebírat ten biologický materiál, tak to bez ochranných prostředků to realizovat nejde," říká Zdeněk Hřib, primátor hl. m. Prahy.

I nadále jsou v provozu 4 mobilní odběrové vozy. S jejich provozem pomáhá také městská policie. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu