• Načítám...
>

Ochranné obleky záchranářů se musí dekontaminovat

  • 26. března 2020,
  • 15:03,
  • PRAHA,
  • David Wilczek

Lékaři a zdravotníci jsou vystavení velkému riziku nákazy Covid 19. Proto je důležité, aby byli maximálně chráněni. V případě, že se posádka záchranného vozu ošetří nebo převeze pacienta s coronavirem je potřeba následně projít dekontaminací. K tomuto účelu slouží speciální stanoviště.

Reklama

Pražští záchranáři při cestě k pacientům s podezřením na koronavirus mají k dispozici speciální sady, které je před nemocí ochrání.  Obsahuje brýle, respirátor, ochranný oblek, rukavice, návleky na boty a také lepící pásku, která slouží k utěsnění.  Než však vyrazí do terénu operační centrum se snaží získat co nejvíce informací o možné riziku nákazy.

"Operační centrum vytěží toho volajícího a určí rizikovost výjezdovým skupinám a podle toho určí stupeň ochrany," uvedl náměstek ředitele ZZS hl. m. Prahy, Zdeněk Křivánek. 

V případě, že je potvrzeno vysoké riziko nákazy Covid 19 nebo je pacient pozitivní, posádka i sanitka musí projít důkladnou očistou. K tomuto účelu slouží dekontaminační stanice, která sídlí ve výjezdové stanici Kundratka v Praze 8.  Ta je rozdělena do tří částí. 


"V první části je stan, kde probíhá svlékání kolegů v jednorázových oblecích ve druhém stupni ochrany. A následně převoz sanitního vozidla k aerosolové dezinfekci. Druhým provozem je dekontaminační linka HZS hl. m. Prahy, kde probíhá dekontaminace příslušníků biohazard týmu a ti používají obleky, které nejsou jednorázové. Přistoupili jsme k tomu z toho důvodu, že byl všeobecný nedostatek jednorázových pomůcek," prozradil vedoucí pracoviště krizové připravenosti,  Ondřej Šedivka. 

Dekontaminace trvá přibližně sedm minut a to ve  speciálně upraveném kontejneru, který je složen ze 4 sektorů. 

V prvním sektoru prostupují vanou napuštěnou v persterilu. Následně vstoupí do druhého sektoru, kde probíhá 4 minutový oplach persterilem, ve třetí pak oplach vodou. Ve čtvrtém probíhá samotné svlékání," doplnil  vedoucí pracoviště krizové připravenosti,  Ondřej Šedivka.   

Krizový plán počítá i se situací, kdy důkladnou očistou musí projít i více posádek záchranářů. Systém je nastaven tak, že do dekontaminačního prostoru vstupují souběžně dvě osoby.  V momentě kdy se přemístí do dalšího sektoru, mohou je následovat další zdravotníci. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu