• Načítám...
>

Kultura v karanténě: divadla a muzea fungují online

  • 24. března 2020,
  • 14:35,
  • PRAHA,
  • David Wilczek

Pro většinu kulturních institucí v metropoli je současný stav velmi komplikovaný. Přesto většina z nich se snaží nabídnout svým příznivcům alespoň vhodnou alternativu. Například virtuální prohlídky i s odborným komentářem či sledování vystoupení na internetu.

Reklama

Když nemůže Mohamed k hoře, musí hora k Mohamedovi. Tímto příslovím se zřejmě řídí většina kulturních institucí v Praze, které se rozhodly svým příznivcům zpřístupnit svůj program i přesto, že jsou zcela uzavřené.  S tím, že lidé mohou tyto zařízení dobrovolně podpořit. Tento přístup podporuje i vedení hlavního města. 

"Je to samozřejmě složitá doba. Jsem ráda, že pražská kulturní scéna k tomu přistupuje s pokorou a kreativně. A snaží se pomoc sobě i ostatním," uvedla radní hl. m. Prahy, Hana Třeštíková. 

Návštěvníci mohou například prostřednictvím virtuální prohlídek navštívit národně technické muzeum, Muzeum hlavního města či Národní muzeum. Prohlídky jsou zároveň doplněny odborným komentářem, takže zájemce nebude o cenné informace ochuzen. 


Zajímavé možnosti nabízejí i některá pražská divadla, která se rozhodla svá divadelní představení sdílet na svých webových stránkách ať už v reálném čase či ze záznamu. Podle radní Hany Třeštíkové je to zajímavá možnost jak oslovit i další potencionální diváky. 

"Je to nový způsob lákání diváků. Rozhodně je to zajímavý způsob jak zaujmout nové diváky a jakým způsobem o této možnosti přemýšlet," potvrdila  radní hl. m. Prahy, Hana Třeštíková. 

Sledovat program nebo inscenace z pohodlí domova nabízejí například Divadlo Semafor, Viola, Nod, Studio Dva či Divadlo na Vinohradech. Poslední jmenované divadlo zahájilo on-line vysílání pod názvem Hrajeme i v karanténě a svým divákům zpřístupňuje inscenace, které má aktuálně v repertoáru, ale i ty, jež se už nehrají. S tím, že v osm hodin večer je premiéra a druhý den ve 14 hodin se vystoupení reprízuje.


Podrobný seznam divadel, která nabízejí možnost sledování svých her prostřednictvím on-line vysílání naleznou zájemci na webových stránkách I-divadlo.cz

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu