• Načítám...
>

Praha získala speciální antivirotické polomasky

  • 25. března 2020,
  • 14:08,
  • PRAHA,
  • Natálie Forsterová

Praha získala speciální antivirotické polomasky z nanovláken. Městu je věnovala soukromá firma, která se zaměřuje na jejich výrobu. Více už v následující reportáži.

Reklama

Česká firma BPD Partners vyvinula speciální antivirotické polomasky z nanovláken, které chrání před nákazou koronavirem. Celkem 2200 kusů těchto masek nyní poputuje do pražských organizací, které pečují o seniory či lidi s postižením. Společnost je totiž darovala hlavnímu městu. 

"Maska by měla vydržet 8 hodin. Není ale vhodná pro ty, kteří mají alergii na jód. Co se týká více užití, tak je to možné v případě, že vyndáme z masky filtr, " říká hlavní spoluautor polomoasek, Evžen Amler.

"První moment byl, že vznikla nebezpečná choroba a my chtěli pomoci. Naše společnost se angažuje ve startupových společnostech a shodou okolností startupová společnost Nanuntio disponuje materiálem a know-how, které je použitelné na ochranu proti viru. Takže to byla první myšlenka, když jsme viděli, že je nedostatek masek, " říká Miroslav Tvrzník, ředitel společnosti BPD Partners. 

"Je to velkorysý dar a hlavně předvídavá iniciativa, protože vývoj těch polomasek probíhal v době, kdy o žádné epidemii nebylo ani vidu ani slechu. Jsme rádi, protože můžeme polomaskami vybavit nestátními a neziskovými organizacemi, " říká Jan Čižinský, předseda zastupitelského klubu Praha Sobě. 

"Jsem rád, že se potvrdila česká solidarita, kdy česká firma na naši prosbu darovala pražským neměstským sociálním službám několik tisíc takových roušek, " říká Jiří Pospíšil, předseda zastupitelského klubu Spojené síly pro Prahu.

Firma má v plánu věnovat Praze ještě dalších 1800 polomasek. Dále pak společnost plánuje i komerční prodej. Cena jedné masky činí 150 korun a filtr do ní vyjde na padesát korun. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu