• Načítám...
>

Krizový štáb Prahy opět jednal o aktuální situaci

  • 25. března 2020,
  • 18:37,
  • PRAHA,
  • Natálie Forsterová

Ochranné pomůcky, situace lidí bez domova nebo třeba omezení provozu příměstské dopravy. To byla témata Krizového štábu Prahy, který zasedl v budově magistrátu na Mariánském náměstí.

Reklama

Na magistrátu zasedl Krizový štáb hlavního města Prahy. A i tentokrát byla řeč o ochranných pomůckách. Účastníci jednání konstatovali, že je v současné době v metropoli potřeba 150 tisíc kusů respirátorů třídy FFP3 na jeden týden. 

"Bavíme se o počtu, který Praha potřebuje bez nemocnic, kde je zřizovatelem stát. Ty respirátory nám skutečně chybí, " říká Petr Hlubuček, náměstek primátora hl. m. Prahy.

"Jedná se primárně o respirátory, které musí mít pracovníci odběrových míst či pracovníci v sociálních službách, " říká Zdeněk Hřib, primátor hl. m. Prahy.

Dále se pak Krizový štáb zabýval i nedostatkem odběrového materiálu pro testování.  

"Jde o odběrové štětky. Máme na cestě 800 kusů, které jsme objednali ještě před tím, než byl tento sortiment zcela nedostupný. Doufáme, že dorazí. Poté už ale budeme zcela odkázaní na to, co zajistí stát, protože se to nedá sehnat, "  říká Zdeněk Hřib, primátor hl. m. Prahy.

Dalším problémem je podle pražského  primátora také to, že stát nemá dostatek kapacit v akreditovaných laboratořích pro testování. Praha tak nemůže spustit tři nová místa pro odběr vzorků k testům na nový typ koronaviru.  Dále pak také magistrát vyzval Středočeský kraj, aby omezil provoz příměstské dopravy. A to z toho důvodu, že na některých spojích až devadesátiprocentní pokles cestujících kvůli opatřením proti koronaviru. 

"Například na některých spojích jezdí dvě vlakové soupravy, přitom jedna je úplně prázdná. Paní hejtmanka s tím ale nesouhlasila, tak opakovaně apelujeme, " říká Adam Scheinherr, náměstek primátora hl. m. Prahy. 

Krizový štáb se také zabýval situací lidí bez domova. Vedení Prahy proto vyzvalo ministerstvo práce a sociálních věcí, aby uvolnilo potravinovou i materiální pomoc, kterou chce magistrát následně poskytnout bezdomovcům.  A nejen to. Město kromě jídla pro lidi bez domova postupně otevírá ubytovací prostory a stanová městečka, kde mají přečkat karanténu.


 






Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu