• Načítám...
>

Praha shání ochranné pomůcky vlastními silami

  • 30. března 2020,
  • 20:00,
  • PRAHA,
  • Natálie Forsterová

Na pražském magistrátu zasedla rada hlavního města. A jedním z bodů byly i ochranné pomůcky, kterých je aktuálně nedostatek.

Reklama

Hlavnímu městu dorazila další zásilka s ochrannými pomůckami. Konkrétně 130 tisíc respirátorů druhé třídy, které nyní poputují do sociálních služeb. Dále pak také 500 ochranných obleků, které využijí zdravotníci na odběrových místech provozovaných Prahou. Jedná se o zboží, které hlavní město získalo vlastními silami. 

"Naším dodavatelem je firma Adler, která dovezla ty ochranné pomůcky z Číny. A jak je vidět, je to možné realizovat i bez vítání letadla na letišti. Je to jen obchod a nemusíme mít žádnou klauzuli o jedné Číně v partnerských smlouvách, abychom mohli takto obchodovat, " říká Zdeněk Hřib, primátor hl. m. Prahy.

Pražský magistrát nyní objedná další milion respirátorů typu FFP2.  Vedení hlavního města už ale oslovilo i české výrobce ochranných pomůcek. Například ČVUT či Univerzitu ve Zlíně. 

"My se snažíme navázat partnerství s českými výrobci. U těch bychom rádi zajistili ochranné pomůcky s vyšší ochranou, tedy obdobné těm respirátorům FFP3, které nyní nemůžeme nakupovat přímo kvůli opatření ministerstva zdravotnictví, " říká Zdeněk Hřib, primátor hl. m. Prahy.

Praha ohledně výroby ochranných pomůcek oslovila také Technickou univerzitu v Liberci, která vyvinula speciální filtr s nanotechnologií.

"Jedná se o netkanou textilii na kterou se nanese nanovrstva a zalaminuje se to další vrstvou. Takový filtr může být vložen do látkové kapsovité roušky a vydrží 8 hodin. Cena jednoho filtru by byla necelých pět korun, " říká Petr Hlubuček, náměstek primátora hl. m. Prahy. 

Podle náměstka primátora Petra Hlubučka chce město objednávat filtry z netkané textilie, na kterou se nastříká ochranná nanovrstva ve velkém. A to nejen pro pracovníky v sociálních službách, ale také pro samotné Pražany.  Jedná se o pomůcku, která má ochranu na úrovni mezi typy respirátorů FFP2 a FFP3. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu