• Načítám...
>

Praha jedná o pomoci malým a středním podnikům

  • 31. března 2020,
  • 20:33,
  • PRAHA,
  • Jan Varga

Vedení Prahy chce pomoci malým a středním podnikatelům na území metropole. Podle Hospodřáské komory hlavního města by části živnostníků měly pomoci především městské veřejné zakázky a také půjčky od komerčních bank v rámci kterých by se město zaručilo jako garant.

Reklama

Hospodářská komora hlavního města Prahy oslovila vedení metropole, aby se zapojilo do řešení krize v podnikatelském sektoru. Především malým a středním podnikatelům je totiž potřeba pomoci zvládnout nastalou krizi během, ale také bezprostředně po skončení nouzového stavu. 

"Ve většině případů je to naprostý výpadek příjmů, protože pokud máte z moci úřední zavřenou provozovnu a nemůžete obsluhovat zákazníky alespoň na dálku pomocí e-komerce tak v zásadě všechny náklady vám zůstávají a ten příjem je pryč, to se týká nejen barů a restaurací, ale také služeb jako jsou kadeřnictví, pedikúra a tak podobně a ty lidi jsou teď odkázáni na to, co mají naspořeno z minula, což je tak na dva měsíce," říká Petr Michal, místopředseda představenstva Hospodářské komory hl. m. Prahy. 

Praha by tak podle hospodářské komory měla roztočit kolo veřejných zakázek, kterými by pomohla části živnostníků, ti by se mohli podílet například na opravách veřejného majetku a podobně. Pomoci by mělo také odpuštění nájmů za prostory v majetku města. O jak velkou část nájmů půjde se bude teprve jednat.

"Mohu říci, že je v koalici shoda ne jen odložit ale také odpustit. My teď  budeme debatovat s komorou jak případně velká část má být odpuštěna, říká Jiří Pospíšil," předseda zastupitelského klubu Spojené síly pro Prahu.

"Je potřeba připravit scénáře, které krátkodobě zajistí malým a středním podnikatelům a živnostníkům nějaké peníze, nějakou práci, aby to po dobu krize mohli přežít a zároveň je potřeba začít připravovat programy, až ta krize opadne, tak abychom pomohli stimulovat poptávku, abychom vrátili život Praze co nejrychleji do běžných kolejí, dodává Tomáš Portlík (ODS), zastupitel hl. m. Prahy. 

Praha také zahájila jednání s velkými komerčními bankami o zřízení vlastního produktu, který by byl podobný státní záchranný program. Podle vedení města je důležité, aby měli zejména malí živnostníci rychlý přístup k penězům na pokrytí provozních nákladů, Praha by pak měla fungovat jako garant. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu