• Načítám...
>

O podnikatelské krizi bude jednat krizový výbor

  • 2. dubna 2020,
  • 14:45,
  • PRAHA,
  • Jan Varga

O tom, jak co nejúčinněji pomoci malým a středním podnikům v Praze bude jednat krizový hospodářský výbor. Ten by měl vzniknout už v příštím týdnu a zasednou v něm zástupci magistrátu, podnikatelské samosprávy, bank a statistického úřadu. Výbor by tak měl pružně komunikovat o potřebách podniků a možnostech jejich záchrany.

Reklama

Nastalá krize v podnikatelské sféře se samozřejmě velmi týká také Prahy. Mnoho podniků muselo uzavřít své provozy a jejich majitelé nevědí, co bude s jejich byznysem dál. Magistrát proto na žádost pražské hospodářské komory zřídí krizový hospodářský výbor, který by měl jednat o tom, jak podnikům co nejúčinněji a hlavně co nejrychleji pomoci. 

"Měli by v něm zasednout zástupci hlavního města Prahy v počtu polovina členů. V druhé polovině by pak měli zasednout zástupci podnikatelské samosprávy, což je v tomto případě tedy hospodářská komora, rádi bychom tam měli zástupce bank, jednáme proto intenzivně s bankovní asociací a potřebujeme také data, takže bychom tam měli rádi zástupce statistického úřadu," říká Petr Michal, místopředseda představenstva HK hl. m. Prahy.

Krizový štáb by tak měl jednat například o rychlé pomoci ze strany bank, které by podnikatelům byly schopny poskytnout potřebné finance na provoz podniků. Projekt by měl vypadat stejně, jako státní záchranný program COVID 2, který ale s pomocí Praze nepočítá. 

"To znamená, že tam budou garance Prahy a takto umožníme, aby i pražští podnikatelé dosáhli na rychlé peníze. Není možné nechat podnikatele na holičkách a ta první jednání, která jsem zatím neformálně vedl například se zástupci ČSOB, tak vedou k tomu, že cítím, že o ten produkt bude i v bankovní sféře zájem," říká Jiří Pospíšil, předseda zastupitelského klubu Spojené síly pro Prahu. 

"Je potřeba, aby se jednalo s vládou o podpoře, která půjde i ze státní sféry, protože nemůže jen Praha toto nést na svých bedrech, ale zároveň Praha musí být připravena uvolnit finanční prostředky tak, abychom tu první část krize zažehnali," doplňuje Tomáš Portlík (ODS), zastupitel hl. m. Prahy.

Speciální krizová komise by tak poskytla potřebný prostor, kde mohou jednat odborníci. O vzniku krizového hospodářského výboru a jeho podobě bude jednat rada hlavního města na svém nejbližším zasedání. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu