• Načítám...
>

Podnikům pomůže i včasné proplácení faktur

  • 7. dubna 2020,
  • 13:27,
  • PRAHA,
  • Jan Varga

Praha hledá i jednoduchá řešení, která pomohou ulevit pražským podnikům, které jsou v tuto chvíli bez finančních příjmů. Posouvá splatnost nájmů, odpouští některé drobné poplatky a také proplácí faktury do několika dní. Vyzývá také soukromé vlastníky objektů, aby nevypovídali nájemní smlouvy podnikům, které za něj teď nemohou zaplatit.

Reklama

Praha apeluje na soukromé vlastníky, aby pomohli přežít svým nájemcům nouzový stav. Už před časem Praha vyhlásila, že posune splátky nájemného v budovách, které má ve svém vlastnictví. V dalších krocích pak bude na nájemné poskytovat slevy nebo ho dokonce odpouštět.  K vstřícným krokům teď vyzývá i další vlastníky nemovitostí. 

"V této době nebude jednoduché sehnat nové nájemce, proto by měli soukromí vlastníci zvážit, jestli teď přistupovat k restrikcím a z důvodu neplacení nájemného dávat výpovědi. Tímto návrhem se bude zabývat i poslanecká sněmovna. My jako město dnes kategorizujeme ty podmínky odpuštění nájemného, takže odsunutí není jediným krokem," říká Jan Chabr (Spojené síly pro Prahu), radní hl. m. Prahy

Nejen významná opatření mohou pražským podnikatelům pomoci v zoufalé situaci. Praha například posouvá splatnost některých malých poplatků, ale také se snaží dříve proplácet faktury. Pro někoho může být i toto otázkou přežití. 

"Nesankcionujeme podnikatele pokud včas nezaplatí nějaké místní poplatky, které jsou v gesci hlavního města Prahy. Dalším vstřícným krokem ze strany magistrátu je proplácení faktur ve zrychleném režimu. Nečekáme na splatnost faktur našich obchodních partnerů, takže nemusí čekat třicet, šedesát nebo dokonce devadesát dní," říká Pavel Vyhnánek (Praha sobě), náměstek primátora hl. m. Prahy. 

Praha tak vyzývá například ministerstva nebo státní firmy, aby kroky magistrátu následovaly. Podle jeho vedení je to cesta jak pomoci ekonomice a cashflow podnikatelů, aniž by to zasáhlo daňové poplatníky. 



Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu