• Načítám...
>

Botanická zahrada s přicházejícím jarem rozkvétá

  • 8. dubna 2020,
  • 21:28,
  • PRAHA,
  • Jan Varga

Do botanické zahrady v pražské Troji dorazilo jaro. I když se tam zatím nemohou návštěvníci vypravit, příroda nečeká a k vidění jsou tam krásně rozkvetlé exotické rostliny ve skleníku Fata Morgana, ale také jarní květiny ve venkovních expozicích.

Reklama

Vyhlášení nouzového stavu pro přírodu nic neznamená a tak i když se lidé zatím do pražské botanické zahrady v Troji nepodívají, jaro už tam o sobě dává vědět. Momentálně se tam pracovníci těší z květů vzácné indonéské liány, kterou pěstují ve skleníku Fata Morgana. 

"Jmenuje se Strongylodon Macrobotrys, přezdívá se jí smaragdová liána. Je to na základě jejího květu, květenství je dlouhé devadesát až sto dvacet centimetrů a je krásně blankytně zbarveno do modra. Patří do čeledi bobovité a je to blízká příbuzná naším fazolím," říká Bohumil Černý.

Vzhledem k tomu, že je botanická zahrada veřejnosti uzavřena, lidé se na květy nemohou přijít podívat. Podle vedení zahrady by ale mohla tato liána zůstat rozkvetlá až do začátku léta a pokud to situace dovolí, mohli by si ji ještě návštěvníci stihnout prohlédnout.

"Většinou nakvétá v období výstavy motýlů, kdy ji krásně doplňuje. Ale podle toho jak hodně letos nakvetla, tak si dovedu představit, že by do toho června mohla vydržet kvést," dodává Bohumil Černý. 

Začátek jarního období je patrný i ve venkovních expozicích zahrady, kde kvete mnoho druhů trvalek a dalších druhů květin. 

"Kvete tady řada cibulovin, narcisky, tulipány, hyacinty. Opravdu ten jarní aspekt je na svém počínajícím vrcholu. Samozřejmě rozkvétají sakury a slivoně, takže i tahle ta část, zejména japonská zahrada je v téhle době nádherná," říká mluvčí zahrady Klára Hrdá. 

K vidění je toho také hodně ve stinných částech zahrady a nebo na pivoňkové louce. Japonská zahrada se už v tomto období chystá na tradiční výstavu rozkvetlých bonsají, letos o ni ale návštěvníci přijdou. Vedení botanické zahrady ale přemýšlí, jak ušlé akce veřejnosti alespoň částečně nahradit. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu