• Načítám...
>

Botanická zahrada je uzavřená, práce ale pokračují

  • 8. dubna 2020,
  • 21:28,
  • PRAHA,
  • Jan Varga

Práce na výstavbě nového pavilonu a vstupu do Botanické zahrady pokračují. Protože je botanická zahrada pro veřejnost uzavřená, vedení toho využilo a nechává v ní provést některé nutné údržbové práce. Zároveň se uvažuje o částečné náhradě některých ušlých výstav.

Reklama

I když je botanická zahrada v pražské Troji veřejnosti uzavřená, je v ní pěkně živo. Probíhají tam totiž nutné údržbové práce a to jak ve skleníku Fata Morgana tak také ve venkovních expozicích. I když už s malým zpožděním, pokračuje také stavba nového pavilonu a bezbariérového vstupu do zahrady. 

"Co  se týče například dostavby areálu západ, tak tam už vyrostla budova budoucí restaurace. Určitě i vstup Na Kovárně už dostává kontury a blíží se k závěru a vodovod z Vltavy, tam už jsme ve fázi, kdy se postavila velká nádrž pod zemí v areálu střed, do které se vejde zhruba sto dvacet kubíků vody, které pak budou distribuovány do expozic," říká Bohumil Černý, ředitel Botanické zahrady Praha.

Zpoždění práce nabraly kvůli nedostatku pracovní síly hlavně u subdodavatelských firem. Mnoho pracovníků z ciziny se muselo během nouzového stavu vrátit do své země. Podle vedení zahrady ale budou všechny termíny dodrženy a příští sezónu už zahrada zahájí v novém pavilonu. Letošní zrušené akce pro veřejnost by chtěla zahrada částečně nahradit. Například výstava bonsají by mohla proběhnout na podzim.

"Letos tuhle variantu zvažujeme, protože ta jarní varianta výstavy asi určitě neproběhne. Uvažujeme, že by se využilo toho podzimního zbarvení japonských javorů a také to, že některé bonsaje mají velmi zajímavě zbarvené listy, ale také zajímavé plody, které jsme zatím nebyli schopni na výstavě lidem ukázat," říká Klára Hrdá, tisková mluvčí Botanické zahrady Praha. 

Například každoroční výstavu orchidejí, kterou nouzový stav přerušil, už vedení zahrady letos opakovat nebude. V tuto chvíli probíhají jednání s magistrátem o tom, že by se pro veřejnost otevřela alespoň venkovní část zahrady, do které by bylo možné přijít na procházku. Skleník Fata Morgana by zůstal pro veřejnost uzavřen. 


Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu