• Načítám...
>

Firmy mohou žádat o peníze z městského programu

  • 20. dubna 2020,
  • 19:54,
  • PRAHA,
  • Natálie Forsterová

Hlavní město začne od úterního rána přijímat žádosti do nového programu magistrátem garantovaných úvěrů. Ty budou určeny pro malé a střední firmy. Město dalo na pomoc firmám celkem 600 milionů korun z evropského operačního programu Praha - pól růstu. Dohromady tak půjde o záruky za 1,4 miliardy korun.

Reklama

Hlavní město představilo unikátní projekt jehož cílem je pomoci malým a středním firmám v metropoli, které negativně zasáhlo šíření nového typu koronaviru. Podniky tak mohou už od úterního rána žádat o peníze z městského programu, který má identické podmínky jako vládní Covid II. 

"Covid Praha je skutečně paralelou ke vládnímu Covidu II. To znamená, že to musí být malý nebo střední podnik, případně OSVČ do maximálně 250-ti zaměstnanců či do obratu 50 milionů euro ročně. Už dnes by si podnikatel měl ideálně dojít do banky, zažádat si o běžný komerční úvěr s tím, že svému bankéři poskytne informaci, že bude zároveň žádat o záruku z programu Covid Praha, " říká Vít Šimral, radní hl. m. Prahy.

Podnikatelé budou moci žádat o bezúročné úvěry od 10 tisíc do 15 milionů korun nebo také o příspěvek až jeden milion korun na úhradu úroků. Praha bude za půjčky ručit do 80-ti procent. 

" Jedná se celkem o 600 milionů korun, které využijeme ve spolupráci s Českomoravskou záruční a rozvojovou bankou využijeme na tvorbu záruk. Dohromady tedy půjde o záruky těch úvěrů v celkové výši 1,4 miliardy korun, také jsou tam peníze na úhradu úroků u komerční banky, " říká Zdeněk Hřib, primátor hl. m. Prahy.

Magistrát měl původně od ministerstva průmyslu a obchodu na pomoc pražským firmám přislíbeny další peníze - konkrétně 400 milionů korun. Ty ale nakonec nedostane. Budou totiž ve vládním programu Covid III.

"Oni se ty peníze chystají dát do programu Covid III ze kterého by si měli možnost požádat také pražští podnikatelé. Já skutečně doufám, že tento program spustí vláda co nejdříve, " říká Zdeněk Hřib, primátor hl. m. Prahy.

Podle radního Jana Chabra je v hlavním městě asi 550 tisíc podnikatelských subjektů. Město o nich aktuálně sbírá informace a další opatření projedná na speciální magistrátní ekonomické komisi. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu