• Načítám...
>

Praha podepsala memorandum o spolupráci se státem

  • 18. května 2020,
  • 16:01,
  • PRAHA,
  • Jan Varga

Praha bude spolupracovat na klíčových projektech rozvoje města se státem. Spolupráci stvrdila podpisem memoranda, která zastřešuje všechny problémy, které mezi sebou Praha a stát mají. Patří mezi ně například výstavba strategických dopravních projektů, ale také dlouhodobá neshoda ve směnách a prodeji majetku.

Reklama

Praha bude na klíčových projektech rozvoje ve městě spolupracovat společně se státem. Zásadní problémy zastřešuje nové memorandum mezi vedením města a státem. Patří mezi ně například realizace strategických dopravních staveb. 

"Vedeme s ministerstvem dopravy velmi těsnou spolupráci na strategických stavbách jako je pražská okruh, městský okruh, metro D a přiřazuji k tomu také výstavbu parkovišť P+R a novou železnici směrem na letiště. Tím memorandem chce tyto projekty podtrhnout," říká Adam Scheinherr (Praha sobě), náměstek primátora hl. m. Prahy.

Mezi další body, na kterých bude nutné se státem spolupracovat patří například plánovaná výstavba nového koncertního sálu, ale také budoucnost nevyužitého strategického pozemku v Letňanech a výstavba nové moderní nemocnice. 

"V úrovni územního plánování bude trvat zhruba tři roky, než se stabilizuje ten prostor. A to, že současná krize, které čelíme, ukázala, že Praha potřebuje moderní nemocnici, která bude umět čelit výzvám budoucnosti, tak to je teď zcela zřejmé, říká náměstek primátora hl. m. Prahy Petr Hlaváček (Spojené síly pro Prahu). 

Memorandum shrnuje i problémy, na kterých se zatím s jednotlivými ministerstvy nepodařilo dohodnout. Například změna oceňování majetku, který by Praha se státem chtěla směnit. Zatím by totiž byla Praha na každé směně tratná a to i v řádech desítek milionů korun. Praha by také chtěla mít předkupní právo na státní majetek, který má jít do dražby. 

"My bychom chtěli, aby skutečně měly územní samosprávné celky měly možnost to koupit za tu odhadní cenu ještě před tím, než to jde do dražby. Nebo nějak jinak zajistit, aby se město dražby účastnit nemohlo, protože je to skutečně velice obtížné pro město se těch dražeb účastnit, když si musíte předem schválit a veřejně zmínit ten limit za který chcete jít do té dražby, říká Zdeněk Hřib (Piráti), primátor hl. m. Prahy. 

Spolupráce s vedením Prahy už probíhá například v případě řešení problémů spojených s Airbnb. Pražští zastupitelé pak budou na následujícím zasedání také rozhodovat o převodu pozemku v Nových Butovicích do rukou státu. V prostoru by měl totiž vzniknout nový depozitář Národní galerie. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu